Fonduri europene de 80 de milioane de euro au fost fraudate, o singura persoana se afla dupa gratii

Data publicarii: 17-06-2008 | Economie

In ultimii trei ani, au fost deschise 139 de dosare cu un prejudiciu total de 80 de milioane de euro, din care s-a recuperat doar 5%, iar judecatorii au dat doar 9 condamnari definitive in cazuri de fraudare a fondurilor europene, informeaza Departamentul pentru Lupta Antifrauda.

Potrivit DLAF, doar 3.912.350 de euro din cele 80 de milioane de euro s-au recuperat pana acum din fondurile europene fraudate.

Intre timp, pe masa instantelor se afla mai putin de jumatate din totalul dosarelor primite de DNA, respectiv 55 de dosare penale, cu un prejudiciu de peste 4 milioane de euro. In ultimii trei ani, doar in 9 dosare s-au dispus decizii definitive cu condamnari intre 1 si 3 ani de inschisoare si o singura pedeapsa de un an de inchisoare cu executare. Totusi, potrivit DNA, magistratii nu au dat sentinte definitive de achitare in niciun dosar.

Pe de alta parte, seful DLAF, Ovidiu Dobleaga, se arata ingrijorat cu privire la perioada prea lunga in care aceste dosare sunt solutionate de autoritatile judiciare. "O parte din dosarele aflate in lucru la DNA depasesc 2 ani si jumatate de la data sesizarii de catre DLAF. Un aspect ingrijorator il reprezinta faptul ca, in privinta posibilelor fraude constatate, exista pericolul implinirii termenului de prescriptie a raspunderii penale, daca demersul judiciar nu intervine in mod operativ", a declarat Ovidiu Dobleaga.

Dosarele cele mai cunoscute au ajuns la faza de apel

Procesul in care este inculpat Iosif Puwak, sotul fostului ministru PSD al integrarii, Hildegard Puwak, a ajuns in apel la Tribunalul Bucuresti, magistratii fixand urmatorul termen pe 16 iulie. De peste 4 luni se afla pe rolul tribunalului apelul declarat de Iosif Puwak impotriva sentintei Judecatoriei Sectorului 4 care l-a condamnat, in 6 decembrie, la 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru deturnare de fonduri.

Procurorii au stabilit ca Mihai Iosif Puwak a schimbat destinatia legala a banilor alocati din fonduri publice de catre Centrul National "Leonardo Da Vinci" din cadrul Ministerului Educatiei Nationale, prin utilizarea acestora in interes personal si pentru plata unor costuri neeligibile.

Magistratii arata, in motivarea sentintei prin care l-au condamnat pe Iosif Mihai Puwak pentru deturnare de fonduri europene, ca acesta ar fi trebuit sa tina cont ca sotia sa, Hildegard Puwak, era membra a Guvernului la data accesarii ilegale a fondurilor.

Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in domeniul Educatiei si Formarii Profesionale din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 32.160 euro, reprezentand avansul si plata intermediara acordate beneficiarului Geroconstruct SRL, reprezentata de Iosif Mihai Puwak, in cadrul contractului de finantare nerambursabila.

"Mama" turismului rural asteapta de peste 7 luni un verdict final

Maria Stoian, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), acuzata de deturnare de fonduri europene si condamnata de Judecatoria Sectorului 1 la 3 ani de inchisoare, a atacat sentinta judecatoriei cu apel la Tribunalul Bucuresti. Dosarul se afla pe rolul tribunalului din 13 decembrie 2007.

Maria Stoian, presedinte al ANTREC, conferentiar universitar doctor la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, a fost trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunilor de deturnare de fonduri si tentativa la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene.

Din probele administrate a rezultat ca, in cursul lunii martie 2003, in calitate de presedinte a ANTREC, Maria Stoian ar fi deturnat suma de 9.640 euro, destinata realizarii unui contract intitulat "Formarea formatorilor in vederea organizarii turismului rural romanesc in spiritul standardelor europene", finantat de programul comunitar "Leonardo da Vinci II".

Condamnare de 4 ani de inchisoare pentru frauda, dar nu definitiva

Fost presedinte al Societatii Nationale de Incurajare a Cresterii Cailor de Rasa, Ion Dulugeac a fost condamant, pe 7 martie, de Judecatoria Sectorului 2 la 4 ani de inchisoare, iar sotia sa, Elena Duluceag a fost obligata de instanta numai la plata unei amenzi in valoare de 1000 lei. Apelul declarat de sotii Dulugeac impotriva sentintei Judecatoriei Sectorului 2 se judeca acum la Tribunalul Bucuresti.

Ion Dulugeac este acuzat de folosire si prezentare a 100 de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene, precum si tentativa la aceeasi infractiune. Dulugeac mai este acuzat de schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la fals in declaratii. Actele constau in contracte si carnete de munca, diplome de calificare, state de plata, buletine de identitate, pasapoarte, bilete de avion, polite de asigurare, extrase de cont bancar, contracte cu parteneri straini, bilanturi contabile.

Elena Dulugeac a fost trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, prejudiciul creat de sotii Dulugeac fiind de 51.088 de euro.

Cele sase programe prin care Ion Dulugeac a obtinut sau a incercat sa obtina fonduri europene au vizat pregatirea in Franta, la unitati de profil, a angajatilor de la firmele sale din domeniul cresterii cailor de rasa. In realitate, persoanele respective nu numai ca nu au mers in Franta, dar au si declarat, la presiunea lui Dulugeac, contrariul, iar banii alocati pentru calatorie au fost folositi in interesul personal al inculpatului.

Alte 18 cazuri trimise de DLAF la DNA anul acesta

Potrivit DNA, alte 13 cazuri de deturnare a fondurilor europene au fost trimise in judecata de la inceputul acestui an. La randul lor, procurorii DNA au fost sesizati cu alte 18 cazuri verificate in acest an de Departamentul pentru Lupta Antifrauda.

Potrivit sefului DLAF, cele mai utilizate metode de fraudare a fondurilor europene sunt falsificarea documentelor de decontare a cheltuielilor, supraevaluarea achizitiilor si subcontractarea lucrarilor castigate la licitatie.

Cele mai importante dosare solutionate de DLAF si trimise procuroilor de la Directia Nationala Anticoruptie in acest an se refera la proiecte PHARE.

De exemplu, beneficiarul  proiectul "Realizare flux tehnologic pentru obtinere napolitane wafe", finantat din Programul PHARE 2001, a creat un prejudiciu de peste 30.000 de euro, potrivit DLAF. Aceeasi situatie a fost gasita si in proiectele "Centru de editare de programe software si de consultanta IT pentru imbunatatirea mediului economic si de afaceri" si "Restaurant la standarde europene",  finantate din Programul PHARE RICOP. Prezentand documente false, benefeciarii proiectelor au deturnat sume in valoare de aproximativ 200.000 de euro.

Un alt caz de fraudare a fondurilor europene a fost descoperit in proiectul SAPARD "Infiintare ferma vaci lapte", unde beneficiarul a folosit declaratii si documente false pentru a demonstra ca este in posesia unui teren, conditie obligatorie pentru implementarea proiectului. Din verificarile DLAF, a rezultat ca beneficiarul a prezentat documente false privind proprietatea asupra acelor terenuri, in scopul de a obtine fonduri europene in mod fraudulos. Ca urmare a acestor fapte contractul de finantare a fost reziliat.

Beneficiarul  Proiectul "Introducerea unei tehnologii avansate pentru cresterea performantelor in decorticarea orezului", finantat prin Programul PHARE 2001 a creat un prejudiciu de aproximativ 80.000 de euro, simuland licitatiile pentru achizitionarea utilajelor prezentate in proiect. Valoarea totala a proiectului mentionata in cererea de finantare a fost de 154.500 Euro, din care: cofinantarea proprie a beneficiarului a fost de 63.345 Euro, iar finantare nerambursabila din fonduri PHARE a fost in valoare de 91.155 Euro. In urma atribuirii contractului de achizitie unei firme al carei asociat unic era jurist angajat al beneficiarului, in contabilitatea firmei s-au intros aproximativ 80.000 de euro din fondurile europene.

Chiar daca exista numeroase cazuri privind nereguli in derularea proiectelor europene pe mesele autoritatilor, seful Departamentului pentru Lupta Antifrauda, Ovidiu Dobleaga, a declarat, intr-un interviu acordat NewsIn, ca romanii nu sunt "campioni ai fraudei" in domeniul fondurilor europene. De asemenea, seful DLAF a sustinut ca aceste cazuri de frudare a fondurilor europene nu va afecta obtinerea in continuare a fondurilor europene si nici nu vor ocupa un loc fruntas in raportul Comisiei Europene de luna viitoare. In schimb, Ovidiu Dobleaga crede ca schimbarea procedurilor judiciare, stabilirea unor termene de solutionare si pregatirea personalului vor duce la solitionarea a cat mai multe cazuri de frauda.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: