Greenpeace cere Guvernului sa infiinteze de urgenta Agentia Nationala a Ariilor Protejate

Data publicarii: 18-06-2008 | Mediu

Greenpeace cere Guvernului sa intervina pentru infiintarea de urgenta a Agentiei Nationale a Ariilor Protejate, deoarece anumite ministere intarzie avizarea actului normativ elaborat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Rurale (MMDD), a informat, miercuri, organizatia.

"MMDD a elaborat un proiect de hotarare de Guvern privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale a Ariilor Protejate (ANAP), dar propunerea este intarziata de institutiile implicate in avizarea documentului de lege, respectiv Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) si Ministerul Justitiei", se precizeaza in comunicatul remis de Greenpeace, miercuri.

Potrivit sursei citate, in absenta unor structuri de administrare, ariile protejate sunt amenintate de taierile ilegale de paduri, constructiile de infrastructura, exploatarile de resurse naturale, dezvoltarea necontrolata de asezari omenesti si obiective pentru turismul de masa.

Dupa constituire, informeaza Greenpeace, ANAP ar urma sa devina institutie publica cu personalitate juridica, cu sediul in Brasov, finantata din venituri proprii si subventii de la bugetul de stat. ANAP va fi responsabila cu asigurarea cadrului pentru realizarea administrarii ariilor protejate la nivel national si a celorlalte bunuri ale patrimoniului natural din reteaua nationala de arii naturale protejate.

Potrivit Greeenpeace, in Romania au fost declarate 963 de arii naturale protejate de interes national, care acopera peste 7 % din suprafata tarii, sub nivelul tarilor europene, unde suprafata medie este de 14,24 %.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: