ING: am informat CSSPP inca de anul trecut de externalizarea administrarii activelor

Data publicarii: 19-06-2008 | Finante-Banci

Reprezentantii ING se declara suprinsi de decizia luata de arbitrul pensiilor de a sanctiona ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii cu 0,5% din capitalul social, deoarece a informat Comisia despre externalizarea investirii activelor fondurilor de pensii inca de anul trecut, din august.

"ING a procedat intotdeauna conform reglementarilor legale si a informat in mod transparent comisia despre externalizarea investirii activelor fondurilor de pensii inca de anul trecut, din august", se arata in comunicatul grupului, care vine ca reactie la un anunt al Comisiei.

Arbitrul pensiilor private anuntase, mai devreme, ca a sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 0,5% din capitalul social firmele ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii, care activeaza pe piata pensiilor private facultative si obligatorii, pentru externalizarea administrarii si investirii activelor catre o companie din acelasi grup.

In prezent, ING Asigurari de Viata are un capital social de 45 milioane lei, iar ING Fond de Pensii de 232 milioane lei, astfel incat valoarea totala a amenzii ar fi de circa 1,38 milioane lei, din care 1,16 milioane lei pentru ING Fond de Pensii si 225.000 lei pentru ING Asigurari de Viata.

"Ne surprinde decizia CSSPP de a sanctiona ING Asigurari de Viata SA si ING Fond de Pensii SA pentru utilizarea ING Asset Management BV Olanda in scopul investirii activelor fondurilor de pensii facultative si cele private", a mentionat ING.

Investirea activelor fondurilor de pensii ING este realizata de ING Investment Managament, reprezentata in Romania prin sucursala ING Asset Management BV Olanda - Sucursala Bucuresti, in baza unui contract de administrare a activelor.

In comunicatul ING se precizeaza ca grupul financiar va contesta decizia, in conditiile in care Comisia a impus companiilor ING Asigurari de Viata si ING Fond de Pensii ca, in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de sanctionare, sa inceteze contractul de management al activelor incheiat cu ING Asset Management BV The Netherlands - Sucursala Bucuresti.

"ING va contesta aceasta decizie si intentioneaza sa o discute cu Comisia pentru clarificarea cat mai urgenta a acestei situatii", se mai spune in comunicat.

CSSPP spune ca a decis sanctiunile dupa un control la companii

Vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu, a precizat ca arbitrul pensiilor a consatat incalcarea legii in urma unui control efectuat la societatile amintite.

"Maine (joi n.r.) vom avea o intalnire cu reprezentantii ING" a spus el, mentionand ca, potrivit legii, se acorda o sanctiune cuprinsa intre 0,5% si 5% din capitalul social, dar CSSPP a aplicat cea mai mica sanctiune.

Giurescu a mai spus ca joi vor fi discutate si masurile pe care trebuie sa le ia ING.

"In principiu, aceasta sanctiune nu se anuleaza. Decizie este deja data si trebuie contestata la Comisie si apoi la Tribunal", a spus vicepresedintele CSSPP, referindu-se la intentia ING de a contesta decizia arbitrului pensiilor.

"Trebuie sa vedem cum au inteles aceste companii legea", a mai spus Giurescu.

ING Asigurari de Viata este unul din principalii jucatori de pe piata fondurilor private facultative, prin cele doua fonduri active, care detin cumulat o cota de piata de 28% dupa active.

Astfel, ING Clasic avea 15.804 de participanti si un activ net de 6,1 milioane lei (1,68 milioane euro) la sfarsitul lunii mai, in timp ce ING Optim ajunsese la aceeasi data  la un activ net de 3,58 milioane lei (989.000 euro) si 11.990 de clienti.

ING Fond de Pensii este lider de piata pe pilonul II, unde a atras o treime din numarul de participanti.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: