Directorii societatilor cu capital de stat vor fi remunerati in functie de performante

Data publicarii: 19-06-2008 | Economie

Directorii societatilor cu capital majoritar sau integral de stat isi vor exercita functia in baza unui contract de mandat, in care vor fi prevazute obiective precum reducerea pierderilor si cresterea productivitatii muncii, acestia urmand sa fie remunerati in functie de indeplinirea obiectivelor.

Potrivit unei ordonante de urgenta adoptate miercuri de Guvern, remuneratia conducatorilor se va acorda in functie de indeplinirea obiectivelor si criteriilor de performanta cuprinse in contractele de mandat si aprobate prin bugetele de venituri si cheltuieli.

Astfel, remuneratia lunara a directorilor se diminueaza proportional cu gradul de neindeplinire a obiectivelor si criteriilor de performanta stabilite prin contractul de mandat, dar nu mai mult de 30% din nivelul acesteia. Dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, conducatorului operatorului economic i se poate acorda un premiu anual de cel mult 12 remuneratii brute lunare, proportional cu gradul global de depasire al obiectivelor si criteriilor de performanta stabilite prin contractul de mandat.

Contractul de mandat reprezinta acordul de vointa incheiat intre societate, reprezentata de Consiliul de Administratie si directorul societatii, care are ca obiect indeplinirea unor obiective si criterii de performanta aprobate de actionari.

In contractul de mandat, alaturi de criteriile de performanta specifice, se prevad in mod obligatoriu obiective cuantificate privind reducerea creantelor si platilor restante, a pierderilor, a cheltuielii la 1.000 lei venituri, precum si cresterea productivitatii muncii. Criteriile si obiectivele inscrise in contractul de mandat se actualizeaza in fiecare an, in termen de 30 de zile de la data aprobarii bugetului de venituri si cheltuieli.

Potrivit aceluiasi act normativ, ministerele, AVAS, organele administratiei publice centrale sau locale care au in subordine, autoritate, coordonare sau in portofoliu operatori economici, vor prezenta spre consultare sindicatelor de ramura bugetele de venituri si cheltuieli ale acestora.

Astfel, fundamentarea fondului de salarii anual prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli se va face in baza indicelui de crestere a castigului salarial mediu brut lunar, care nu va putea fi mai mare de 60% din indicele de crestere a productivitatii muncii. Suplimentar fata de cresterea mentionata se va putea acorda o crestere a castigului salarial mediu pe baza economiilor rezultate din reducerea cheltuielilor la 1.000 lei venituri, dar nu mai mult de indicele de crestere a productivitatii muncii.

Prevederile se vor aplica regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale si societatilor comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic sau majoritar, dar si filialelor acestora. Prevederile nu se vor aplica societatilor financiar-bancare si de asigurari, si nici Fondului Proprietatea.

Conducatorii ministerelor, ai AVAS, ai organelor administratiei publice centrale sau locale care au in subordine, autoritate, coordonare sau portofoliu operatori economici au obligatia de a aproba bugetele de venituri si cheltuieli, sa ia masuri pentru urmarirea lunara a executiei contractelor de mandat si sa aprobe acordarea premiilor anuale in limita prevederilor legale.

Potrivit comunicatului remis de Guvern, in prezent exista doua sisteme de conducere paralela a operatorilor economici aflati in subordinea, autoritatea, coordonarea sau portofoliul unor institutii publice, ceea ce creaza disfunctionalitati in activitatea acestora.

Primul sistem este aplicabil societatilor comerciale in general, instituit de legea 31/1990 privind societatile comerciale, conform caruia administrarea executiva este delegata directorilor care isi exercita atributiile in temeiul unui contract de mandat. Cel de-al doilea sistem priveste regiile autonome, societatile si companiilor nationale, precum si societatile la care statul sau o autoritate administrativa este actionar majoritar, instituit de ordonanta de urgenta 79/2001 - conform caruia atributiile de conducere sunt exercitate de conducatori in baza unui contract de performanta, anexa la contractul individual de munca.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: