In ciuda avertizarilor BNR, creditele in euro si franci elvetieni raman preferatele romanilor

Data publicarii: 19-06-2008 | Finante-Banci

Peste jumatate din creditele accesate de romani, anul trecut, prin intermediul brokerilor de credit, au fost in euro, iar un sfert dintre acestea in franci elvetieni, potrivit estimarilor Asociatiei Romane a Brokerilor de Credit (ARBC). Acestea sunt mai cautate datorita dobanzilor mai mici, fata de cele in moneda nationala. Si asta in ciuda avertismentelor si recomandarilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) referitoare la limitarea creditarii in valuta din cauza riscului valutar.

Din valoarea totala a creditelor intermediate, 59% au fost in euro (131,72 milioane), 31% in franci elvetieni (69,09 milioane), si doar 10% in lei (21,96 milioane), potrivit vicepresedintelui ARBC Daniel Barbu. Creditele in aceste valute sunt preferate datorita dobanzilor mult mai mici. Desi brokerii de credite recomanda clientilor sa se imprumute in lei, atunci cand cauta in piata produsul adecvat nevoilor acestora, constata ca produsul financiar cel mai potrivit este in euro sau franci elvetieni.

"Cand inflatia in Romania va cobori sub 5%, dobanzile la creditele in lei se vor apropia de cele in euro sau franci elvetieni", a afirmat Barbu. In ceea ce priveste un eventual risc valutar, presedintele ARBC, Anca Bidian, apreciaza ca imprumuturile pot fi refinantate sau convertite dintr-o moneda in alta, in functie de situatia pietei.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: