Bugetul de stat a atins un deficit de 1,2% din PIB la cinci luni, iar cel general consolidat, 0,34%

Data publicarii: 19-06-2008 | Economie

Bugetul general consolidat a trecut pe un deficit de 0,34% din PIB, arata executia bugetara dupa primele cinci luni ale acestui an, iar cel de stat a marcat un deficit de 1,2% din PIB, in conditiile in care tinta pentru 2008 este de 2,3% din PIB, au declarat surse din Finante.

Un deficit al bugetului de stat de 1,2% din PIB, dupa primele cinci luni, inseamna mai mult de jumatate din tinta propusa pentru intreg anul 2008, in conditiile in care cele mai importante cheltuieli nu s-au facut. Contributiile la Pilonul II de pensii au inceput abia in mai, despagubirile pentru Fondul Proprietatea nu s-au facut inca si nu s-au platit nici subventiile pentru agricultura.

Deficitul bugetului de stat a marcat o revenire usoara in luna aprilie, la 0,63% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 440 miliarde lei, dupa ce, in primul trimestru, acesta se ridica la 0,94%. Dupa doar o luna - mai -, acesta a atins 1,2% din PIB.

Pe de alta parte, bugetul general consolidat a marcat un usor excedent de 0,2% din PIB dupa primele patru luni, fiind insa sub cifrele anuntate de ministrul Varujan Vosganian la mijlocul lunii mai. Tot dupa luna mai, bugetul general consolidat a reusit sa treaca pe un deficit de 0,34%. Seful Finantelor estima, in mai, un excedent al bugetului general consolidat, dupa primele patru luni, de 0,14% din PIB. De altfel, excedentul bugetului general consolidat la patru luni este sub nivelul inregistrat in perioada similara din 2007, cand surplusul a fost de 0,34%, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor.

Cele mai mari cheltuieli, de 25,03 miliarde de lei, s-au facut din bugetul de stat, urmat de cel general centralizat al bugetelor locale, unde chletuielile s-au ridicat la 13,55 miliarde de lei. Din bugetul asigurarilor sociale de stat s-au cheltuit 10,57 miliarde de lei.

Bugetul de stat a marcat si cele mai mari venituri, de 22,26 miliarde de lei. Veniturile din impozitul pe profit, salarii, venituri si castiguri de capital s-au ridicat la 11,72 miliarde de lei, echivalentul a 2,7% din PIB.

Potrivit prognozei de primavara a Comisiei Europene, balanta de plati se va deteriora pana la un deficit de aproape 3% din PIB in 2008, urmata de o crestere si mai mare, de pana la 3,7% din PIB in 2009. Tot Comisia Europeana, dar si FMI, avertizeza ca lipsa predictibilitatii bugetare afecteaza echilibrul balantei de plati.

Executivul european a adoptat, in 13 iunie, o recomandare prin care cere Guvernului Romaniei sa accleereze reformele structurale, sa adopte urgent o planificare credibila pe termen mediu si un buget multianual si sa reduca deficitul bugetar.

"Romania are nevoie de o strategie cuprinzatoare pentru a accelera reformele structurale si consolidarea fiscala. Este nevoie urgenta de o planificare credibila a cheltuielilor pe termen mediu si de un buget multianual. Alaturi de reformele structurale, consolidarea bugetara va contribui la solutionarea dificultatilor legate de supraincalzirea economiei si va promova un proces mai echilibrat de aliniere la restul tarilor din UE", a afirmat Joaquín Almunia, comisarul pentru afaceri economice si monetare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: