BNR: Investitiile strine directe vor acoperi peste 60% din deficitul de cont curent in 2008

Data publicarii: 19-06-2008 | Economie

Investitiile straine directe vor acoperi in acest an cel putin 60% din deficitul de cont curent, care isi va mentine sau chiar diminua ponderea in produsul intern brut (PIB), raportat la nivelul din 2007, a spus, joi, directorul adjunct al directiei de statistica din cadrul BNR, Constantin Chirca.

"Investitiile straine directe (ISD) din acest an vor fi si in acest an de cel putin 7 miliarde euro, iar in conditiile in care ritmul de crestere a exporturilor il depaseste pe cel al importurilor, ar trebui ca deficitul de cont curent sa fie sub 14% din PIB in 2008", a spus Chirca si a adaugat ca la investitiile straine directe se adauga si transferurile de capital.

In privinta banilor trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate, reprezentantul BNR vede un nivel de cel putin 6 miliarde euro in acest an si estimeaza ca banii intrati pe cai institutionale (precum transferurile bancare sau serviciile de transferuri rapide de bani) reprezinta aproximativ 40% din aceasta suma, in timp ce restul de 60% sunt bani adusi "in buzunarele romanilor".

Referitor la nivelul investitiilor straine directe din primele patru luni, de 3,2 miliarde euro, Chirca a precizat ca 816 milioane euro au provenit din privatizarea Electrica Sud si alte 57 milioane euro, din investitia Ford. Banii de la Enel au intrat jumatate ca investitie in economie si jumatate la trezoreria statului.

In 2007, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 16,87 miliarde euro, influentat mai ales de balanta comerciala, care a avut un deficit de 17,59 miliarde euro, cu 49,6% mai mare decat in 2006. Deficitul de cont curent de anul trecut  a fost acoperit in proportie de 41,9% prin investitii straine directe de 7,07 miliarde euro, din care participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 45,9%, iar creditele intra-grup - 54,1%.

Deficitul de cont curent a avut, astfel, o pondere de 13,9% din produsul intern brut de 404,7 miliarde lei (121,3 miliarde euro) obtinut in 2007.

In primele patru luni ale acestui an, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 4,84 miliarde euro, in special din cauza balantei comerciale, care a inregistrat in aceasta perioada un deficit de 5,54 miliarde euro. Deficitul de cont curent din perioada ianuarie-aprilie 2008 a fost acoperit in proportie de 66,5% prin investitii straine directe de 3,22 miliarde euro, din care participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 70%, iar creditele intra-grup - 30%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: