BNR: Inflatia nu va atinge un varf nou in iulie daca gazele se scumpesc cu mai putin de 10%

Data publicarii: 20-06-2008 | Finante-Banci

Inflatia nu va mai atinge un nou varf in iunie sau iulie, in conditiile in care o scumpire a gazelor cu mai putin de 10% ar mentine inflatia anuala sub varful atins in martie, de 8,63%, a spus directorul adjunct al directiei de statistica din cadrul BNR, Constantin Chirca.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) luase in calcul in ultimul sau raport asupra inflatiei, din luna mai, o noua scumpire a gazelor naturale cu circa 10% si estima ca varful inflatiei din acest an a avut loc in luna martie.

Distribuitorii E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud au cerut majorarea pretului gazelor livrate populatiei cu 25% incepand cu 1 iulie, dar reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) au precizat ca autoritatea va formula un raspuns, saptamana viitoare, in privinta majorarii pretului la gazele naturale livrate populatiei, dar ca acesta nu va creste cu mai mult de 20%.

In mai, inflatia anuala s-a temperat la 8,46%, iar pentru finalul acestui an, BNR tinteste o inflatie de 3,8%, dar mizeaza pe una de 6%.

NewsIn