Romania a cheltuit cel mai mult din UE pentru alimente, bautura si tutun in 2005

Data publicarii: 20-06-2008 | Economie

Romania s-a clasat pe primul loc in Uniunea Europeana la cheltuielile pentru alimente, bautura si tutun in 2005, cu valori de 50%, urmata, la distanta, de Lituania, Bulgaria Letonia si Slovacia, ale caror procente au variat intre 37,3% si 30,1%, potrivit unui studiu Eurostat.

Datele pe 2005 prezentate joi, de biroul european de statistica, arata ca romanii cheltuiesc sume importante din venituri pentru alimente, bautura si tutun (50%), respectiv locuinte (19,4%), in timp ce pentru educatie, restaurante&hoteluri si sanatate aloca foarte putini bani, 0,8%, 1,1%, respectiv 3,8%.

Lituanienii, bulgarii, letonii si slovacii ii urmeaza pe romani in privinta cheltuielilor facute pentru alimente, in timp ce costurile cu locuintele (inclusiv utilitati si mobilier) sunt semnificativ ridicate in Bulgaria, de 37,7%, Luxemburg, de 37,2%, Danemarca si Polonia, de 36%. Malta a fost statul european care a alocat cel mai putin cheltuielilor cu locuitul.

Tara noastra este prima si in topul cheltuielilor facute pentru cumpararea carnii si a produselor din carne, cu 11,8 procente din veniturile obtinute, in timp ce la bauturile alcoolice este pe pozitia a doua, dupa Irlanda, cu 2,3% fata de 4,1%. Impactul produselor alimentare asupra inflatiei anuale este influentat de ponderea alimentelor in indicele armonizat al preturilor de consum, dar si de evolutiile anuale ale pretului alimentelor, de aceea, efectul este diferit intre statele membre. Carnea este una din cele mai importante categorii luate in calcul, la nivelul UE, la stabilirea ratei inflatiei.

La nivelul Uniunii Europene, cheltuielile cu locuintele au fost de o treime din venituri, cele cu mincarea, bautura si tutunul au reprezentat o cincime, restul cheltuielilor fiind impartite pentru transport, divertisment si cultura, haine si incaltaminte, restaurante, sanatate, comunicatii si educatie.

Ponderea produselor alimentare in cosul de consum a fost, in aprilie 2008, de 14% la nivelul UE, Romania fiind pe primul loc, cu o proportie de 34,5%, preturile produselor alimentare accentuand inflatia din tara noastra cu 1,9% in luna respectiva, potrivit biroului european de statistica, Eurostat.

NewsIn