Arabia Saudita a anuntat oficial ca isi majoreaza productia de titei cu 200.000 de barili pe zi

Data publicarii: 20-06-2008 | International

Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anuntat oficial ca isi mareste productia de petrol cu 200.000 de barili pe zi, printr-un comunicat publicat pe pagina de internet a ambasadei sale de la Londra, citat de AFP.

Majorarea productiei ar urma sa aduca nivelul la peste 9,5 milioane barili/zi, fata de 9,45 milioane barili/zi in prezent.

Arabia Saudita este singurul stat din cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu capacitatea de a majora rapid si semnificativ productia.

Arabia Saudita a majorat in aceasta luna productia cu 300.000 barili/zi, pentru a face fata cererii, in special din partea Statelor Unite.

Ultima data cand regatul saudit a produs peste 9,5 milioane barili/zi a fost in noiembrie 2005, potrivit sondajelor lunare ale Reuters.

Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, declarase duminica, in cursul unei vizite in regatul saudit, ca Arabia Saudita va mari productia de petrol cu 200.000 de barili pe zi in iulie, in urma cererii ridicate.

Confruntandu-se cu tot mai multe proteste fata de pretul ridicat al petrolului, tarile producatoare si consumatoare se vor intalni pe 22 iunie la Jeddah, capitala economica a Arabiei Saudite, pentru a discuta cauzele acestei cresteri record.

NewsIn