Noii membri UE, inclusiv Romania, cer ajutoare agricole egale cu cele din restul blocului european

Data publicarii: 20-06-2008 | Economie

Un grup de state, noi membre UE din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, au cerut joi ca agricultorii lor sa primeasca ajutoare europene pentru agricultura egale cu cele acordate fermierilor din tarile membre mai vechi ale blocului, relateaza Reuters.

Potrivit Tratatului de aderare, subventiile europene pentru fermieri sunt introduse treptat, pe o perioada de zece ani, pentru zece tari care au aderat la UE in 2004 si pentru Bulgaria si Romania, care au aderat in 2007.

Ajutoarele totale pentru intreaga productie agricola din cele 27 de state membre UE se ridica in prezenta la peste 40 de miliarde de euro anual.

Dar noii membrii, in frunte cu Letonia, sustin ca diferentele trebuie sa dispara in conditiile in care UE si intreaga lume se confrunta cu o scumpire a alimentelor. Un ajutor mai mare le va permite tarilor sa investeasca in productia alimentara si imbunatateasca aprovizionarea de pe pietele interne.

"Tinand cont ca cererile consumatorilor privind agricultura sunt practic aceleasi in toate statele membre UE, sustinem o abordare politica pentru alinierea in intreaga UE a plafoanelor pentru ajutorul direct", au afirmat statele intr-o scrisoare prezentata presedintelui CE Jose Manuel Barroso si Sloveniei, tara care asigura in prezent presedintiei UE.

Premierul ceh Mirek Topolanek a declarat ca acest subiect ar putea fi discutat cand tara sa isi va asuma presedintia semestriala a blocului european, in prima jumatate a anului 2009. "Pot sustine propunerea (...) trebuie sa eliminam distorsiunile din Politica Agricola Comuna (PAC - n.red.)", a declarat el intr-o conferinta de presa.

Liderii europeni s-au reunit joi si vineri, la Bruxelles, pentru un summit in cadrul caruia discuta si despre cresterea preturilor alimentelor.

Scrisoarea a fost semnata de liderii Romaniei, Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Ungariei si Slovaciei. Initiativa a fost lansata de premierul leton Ivars Godmanis. Aceste tari considera ca UE ar trebui sa introduca schimbari sau mai degraba o minireforma  in Politica Agricola Comuna (PAC).

Potrivit Reuters, oficialii si diplomatii europeni s-au declarat sceptici in ceea ce priveste propunerea, explicand ca prevederile actuale fac parte din Tratatele de aderare si sunt foarte dificil de schimbat.

NewsIn