Conturile globale ar putea fi implementate pentru toti emitentii de la BVB pana la sfarsitul anului

Data publicarii: 20-06-2008 | Bursa

Conturile globale (nominee) vor fi implementate pentru toti emitentii de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pana la sfarsitul anului, dupa ce in luna august expira programul pilot pentru titlurile Erste Bank (EBS) a declarat, vineri, Stere Farmache, presedinte si director general al BVB.

Pana in prezent conturile globale au fost active numai pentru emitentii de la categoria Internationala a BVB, mai exact, pentru titlurile Erste Bank (EBS), listate in februarie.

"Dupa ce in august va expira acest program pilot, acestea vor trebui extinse la nivelul intregii piete", a adaugat presedintele Bursei.

Totodata, Farmache a zis ca BVB are infrastructura tehnica pentru operarea conturilor globale pe toti emitentii, dar societatiile de servicii de investitii financiare (SSIF) vor trebui sa-si adapteze programele de back-office.

Luna trecuta, presedintele Depozitarului Central, Ovidiu Sergiu Pop, a declarat ca implementarea conturilor globale va spori lichiditatea intrucat exista foarte multi investitori straini care nu intra in pietele in care nu exista conturi globale.

Depozitarul Central si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) monitorizeaza, in prezent, conturile globale ale investitorilor Erste Bank.

Conturile globale (nominee) sunt conturi de instrumente financiare deschise de un participant la piata in care sunt inregistrate instrumentele financiare aflate in proprietatea clientilor al caror mandatar este participantul respectiv.

NewsIn