Cum luati inapoi banii pe vechea taxa auto

Data publicarii: 21-06-2008 | Finante-Banci

In baza unei cereri de restituire si a chitantelor care dovedesc plata taxei in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008, platitorii isi pot recupera diferenta dintre actuala si noua taxa, noteaza Cotidianul.

De la 1 iulie incep sa se restituie diferentele de bani intre actuala si noua taxa auto, pe baza chitantelor care atesta efectuarea platii, arata Normele de aplicare a ordonantei privind noua taxa auto.

Restituirea banilor se face atunci cand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule platita in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008 este mai mare decat taxa pe poluare rezultata din aplicarea prevederilor de dupa 1 iulie. Diferenta se va calcula in lei la cursul de schimb aplicabil la momentul inmatricularii autovehiculului in Romania.

Pentru restituirea sumelor, cei care au platit taxa auto in perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008 trebuie sa depuna mai intai o cerere la administratia fiscala de care apartin.

La cererea de restituire se anexeaza, in original sau in copie, documentul doveditor al platii taxei auto.

Respectiv chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia. De asemenea, trebuie anexate o copie a cartii de identitate a vehiculului si una a certificatului de inmatriculare. La ghiseul administratiei fiscale vor trebui aduse insa si originalele, pentru verificare.

Odata cererea depusa, Fiscul va verifica daca solicitantul are obligatii fiscale neachitate si daca a platit taxa auto. Astfel, in situatia in care se confirma virarea sumei in cauza la bugetul de stat, dar si existenta unor obligatii fiscale restante, suma solicitata se restituie numai dupa efectuarea compensarii restantelor la impozite, potrivit Codului de procedura fiscala.

Restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita se face de catre organul fiscal in contul bancar indicat de catre solicitant sau in numerar. Sumele vor fi luate de la bugetul de stat.

La 1 iulie, taxa actuala de inmatriculare va fi inlocuita cu taxa de poluare.

Taxa auto pentru masinile cu motor Euro 4 va fi calculata in functie de emisiile de CO2 specificate in cartea tehnica a autovehiculului, in timp ce pentru masinile mai vechi se va pastra actuala formula de calcul, dar cu alte valori.

Noua taxa este, pe alocuri, cu sute de euro mai redusa decat cea actuala. Pentru masinile noi insa, taxa va fi mai mare. Formula de calcul a noii taxe poate fi gasita in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: