Oficial al OCDE: Romania trebuie sa fie deschisa fata de acceptarea muncitorilor din Asia

Data publicarii: 24-06-2008 | Economie

Tarile UE si non-UE trebuie sa colaboreze pentru a depasi problema birocratiei inutile, mostenire a unei perioade care nu mai este relevanta, iar Romania trebuie sa fie deschisa in acceptarea muncitorilor din Asia sau Orientul Indepartat, a declarat Colm Foy, oficial al OCDE.

Purtator de cuvant al Centrului de Dezvoltare al OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), irlandezul Colm Foy a explicat modul in care Romania ar putea depasi criza de forta de munca si a oferit detalii despre concluziile Studiului Economic asupra Marii Negre si Asiei Centrale (BSECAO 2008) cu tema "Promovarea muncii si a bunastarii: Provocari intr-un mediu global", studiu ce a fost lansat luni la Bucuresti.

"Raportul abordeaza problematica migratiei in toata regiunea, in special a fluxului de migratie din Asia Centrala si a celui care trece prin Republica Moldova, care este atat tara de origine, cat si coridor de migratie. In ceea ce ce priveste Romania, Serbia, Albania - in general, tarile BSCE (Black Sea Economic Cooperation - Cooperarea Economica de la Marea Neagra, n.red.) - migratia tinde sa fie mai mult calificata si semicalificata si nu necalificata, iar rezultatul direct al acestui fapt este deficitul de forta de munca de pe piata din Romania. Raportul sugereaza ca unul dintre modurile in care aceasta problema poate fi tratata este abordarea ei holistica", a detaliat Foy.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu acest subiect in cadrul conferintei de lansare a studiului, declarand ca Romania se confrunta cu o criza pe piata muncii. Potrivit estimarilor, a spus Pacuraru, in 2007 romanii de varsta activa aflati pe teritoriul celorlalte state membre ale UE, reprezentau 0,3% din totalul populatiei active din UE. In Italia si Spania proportiile erau mai semnificative( 0,8% Italia si 1,8% Spania). "Prognozele arata ca situatia se va mentine si in urmatorii ani. Piata interna a fortei de munca este afectata. Din ce in ce mai multi angajatori se gasesc in dificultate de a-si asigura forta de munca strict necesara realizarii obiectivelor. Din acest motiv, Romania a initiat un plan de masuri pentru revenirea in tara a cetatenilor care lucreaza in strainatate. Acestia vor fi pusi la curent cu noile oferte de pe piata muncii din Romania", a declarat luni Paul Pacuraru.

Oficialul OCDE considera insa ca de pe urma migratiei pot beneficia in mod egal toate statele. "Stim ca oamenilor le sunt oferite beneficii considerabile pentru a pleca din Romania si a lucra in Germania, Franta sau alta tara vestica, dar acest lucru nu inseamna ca nu exista avantaje asemanatoare pentru cetatenii altor state de a veni sa lucreze si sa locuiasca in Romania. Aceasta mobilitate a oamenilor poate fi un beneficiu pentru toate tarile. In unele tari oamenii calificati sunt someri pentru ca nu exista oportunitati de angajare. Acestia pot veni de exemplu in Romania, unde este nevoie de forta de munca calificata si semicalificata", a spus Foy.

"Abordarea holistica" propusa de Foy nu este o solutie pe termen lung, dar purtatorul de cuvant al OCDE este sigur ca romanii de peste hotare vor reveni in tara, punand capat deficitului de pe piata muncii, care este doar o problema temporara. "Odata cu trecerea timpului si a dezvoltarii economice a Romaniei, piata de munca de aici va deveni tot mai atractiva pentru romanii din strainatate, iar acestia se vor intoarce in tara. Aveti o problema temporara, trebuie sa ocupati locurile de munca ramase libere si trebuie sa creati conditiile necesare pentru a-i determina pe emigranti sa revina in tara", a mai spus oficialul.

Colm Foy a detaliat cele doua etape necesare rezolvarii problemei fortei de munca, solutia constand, intr-o prima faza, din ocuparea locurilor de munca libere cu muncitori straini si apoi readucerea in tara a emigrantilor romani. "Mai intai trebuie ocupate golurile existente, iar acest lucru poate fi facut numai prin angajarea muncitorilor straini. Aceste goluri pot fi umplute, altfel oportunitatile de angajare vor disparea si nu cred ca Romania vrea sa reduca oportunitatile de pe piata muncii, ar fi singura tara din lume care ar face acest lucru", a spus Foy.

El a subliniat ca daca exista cerere pe piata muncii, atrunci aceasta trebuie satisfacuta prin cetatenii straini care aleg sa vina in Romania sau prin oamenii din zona rurala care aleg sa se mute la oras, mentionand ca doua etapa consta in readucerea emigrantilor in tara prin oferte atractive.

Intrebat daca raportul OCDE ia in considerare birocratia si formalitatile necesare pentru ca mobilitatea pe piata muncii UE si non-UE sa fie eficienta, Foy a asigurat ca aceasta a fost una din preocuparile majore ale studiului.

"Unul dintre mesajele acestui studiu a fost ca tarile din regiune, membre UE si non-UE, trebuie sa colaboreze pentru a depasi problema birocratiei. Este vorba despre o birocratie care nu mai este necesara si care este o mostenire a unei perioade care nu mai este relevanta", a spus oficialul OCDE.

El a precizat ca nu este vorba numai de zona UE, oferind ca exemplu muncitorii din Kazahstan care vor sa munceasca in Rusia, kirghizii care vor sa lucreze in Kazahstan, Albania sau Romania. "Acestea sunt probleme care afecteaza toate tarile, iar OCDE are o expertiza consistenta in problema migratiei si stim ca exista anumite politici usor de adoptat pentru a atenua anumite tensiuni care provin din fenomenul migratiei", a conchis Colm Foy.

Studiului Economic asupra Marii Negre si Asiei Centrale (BSECAO 2008), lansat luni la Bucuresti, abordeaza coerenta politicilor necesare cresterii oportunitatilor pentru noi locuri de munca in conditiile globalizarii, dimensiunea cheie fiind migratia, si a fost efectuat de Centrul de Dezvoltare al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

La evenimentul de lansare au participat ministrului afacerilor externe Lazar Comanescu, ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse Paul Pacuraru, Aart de Geus, secretar general adjunct al OCDE, Leonidas Chrisanthopoulos, secretar general al Organizatiei Cooperarii Economice la Marea Neagra (OCEMN), o serie de alti inalti reprezentanti guvernamentali, ai mediului academic si de afaceri din statele din zona Marii Negre si Asiei Centrale, precum si reprezentanti ai organizatiilor internationale active in cele doua regiuni.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: