Senatorii din comisiile de specialitate au eliminat taxa auto, iar banii se restituie integral

Data publicarii: 25-06-2008 | Finante-Banci

Senatorii din Comisiile de buget si administratie publica au decis, marti, sa modifice Ordonanta de urgenta 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule, eliminand vechea taxa auto din Codul fiscal, dar si pe cea noua, stabilind restituirea integrala a sumelor incasate.

Amendamentele de modificare a Ordonantei au fost propuse de senatorul PD-L, Dan Carlan, presedintele Comisiei de administrarea teritoriului si de conservatorul Marius Marinescu. Practic, modificarile aduse de Carlan au eliminat din OUG toate referirile care stabileau cadrul legal pentru instituirea taxei de poluare pentru autoturisme si pe cele care vizau formula de calcul a acesteia.

O alta modificare importanta, adusa de aceasta data de senatorul PC Marius Marinescu, s-a referit la restituirea integrala a sumelor platite de contribuabili in perioada 1 ianuarie 2007- 30 iunie 2008, schimband prevederile Ordonantei care viza numai restituirea diferentei dintre taxa speciala pentru autoturisme si taxa de poluare, adica cea reglementata in prezentul act normativ. Totusi, senatorii au avut grija sa pastreze articolul prin care se stipula eliminarea din Codul Fiscal a vechii taxe de prima inmatriculare.

"Unul din amendamente prevede ca restituirea banilor se va face integral, pana la 31 decembrie 2008", a precizat secretarul Comisiei pentru buget din Senat, Codrut Seres.

In final, cele doua Comisii au dispus intocmirea unui raport favorabil cu amendamente, care a fost votat cu 8 voturi "pentru" - apartinand PD-L, PSD si PRM, si 5 "abtineri"- ale PNL, UDMR, acestia neputand vota impotriva raportului de admintere.

Reprezentantii Executivului au sustinut pe parcursul dezbaterulor ca autoritatile europene sunt de acord cu normele de aplicare ale taxei, completand ca aceasta are o importanta "stringenta". Senatul este prima Camera sesizata in aceasta speta, deputatii urmand a lua decizia finala, dar nu inainte ca Ordonanta sa treaca si prin filtrul plenului Senatului.

Guvernul roman a adoptat, in primavara acestui an, ordonanta de urgenta privind taxa de poluare auto, care inlocuieste vechea taxa de prima inmatriculare. Noua taxa este aplicabila incepand cu 1 iulie 2008, data de la care cei care au platit vechea taxa auto puteau solicita restituirea diferentei.

De altfel, Plenul Senatului, in calitate de prima camera sesizata, a decis in 13 mai, adoptand o initiativa legislativa a PD-L, abrogarea articolelor din Codul Fiscal referitoare la taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, ca si restituirea sumelor deja incasate.

Plenul Senatului, in calitate de prima camera sesizata, a decis in luna mai, la initiativa PD-L, cu 45 de voturi pentru, sase impotriva si o abtinere, abrogarea articolelor din Codul Fiscal referitoare la taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, ca si restituirea sumelor deja incasate. In luna februarie a acestui an, deputatii au adoptat motiunea simpla a PD-L "Anulati taxa de prima inmatriculare!", care prevedea anularea taxei auto si restituirea sumelor celor care au platit-o deja.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: