Romania a avut un PIB pe cap de locuitor de aproape 7 ori mai mic decat Luxemburg

Data publicarii: 25-06-2008 | Economie

Produsul intern brut pe cap de locuitor in Romania a fost, in 2007, de aproape sapte ori mai mic decat cel inregistrat in Luxemburg si de peste trei ori mai mic decat cel din Irlanda si Olanda, fiind cu 60% sub media Uniunii Europene, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Romania a avut o cota a PIB pe cap de locuitor de 41 de unitati, fiind a doua din cele mai sarace tari din Uniune, topul tarilor cu cel mai mic PIB raportat la numarul de locuitori fiind condus de Bulgaria, cu 38 de unitati. Pe pozitia a treia, in functie de acest criteriu, s-a clasat, Polonia, cu 54 de unitati.

In termenii paritatii puterii de cumparare, media PIB pe cap de locuitor in Uniunea Europeana a fost de 101 unitati, in topul celor mai bogate tari fiind Luxemburg, Irlanda si Olanda, cu 276, 146, respectiv 131 unitati. Paritatea puterii de cumparare este un curs artificial, care elimina diferentele de pret dintre tari.

PIB-ul pe cap de locuitor in Luxemburg a fost, anul trecut, de aproape trei ori cat media UE (276 fata de 101 unitati) si de aproape sapte ori mai mare decat in tara noastra (276 fata de 41 de unitati). Eurostat precizeaza insa ca rezultatul Luxemburgului se datoreaza unui numar mare de muncitori transfrontalieri, care au slujbe in Luxemburg si ii cresc astfel PIB-ul, dar de fapt ei nu locuiesc in micul stat, reducandu-se in acest fel numarul de persoane la care se imparte PIB-ul.

Tarile care au inregistrat un PIB pe cap de locuitor in apropierea mediei din UE sunt Spania, Italia, Grecia si Cipru. Italia, a treia mare economie din zona euro, a inregistrat o diminuare de doua unitati fata de 2006, de la 103 la 101 unitati, in timp ce Spania, a patra mare economie din zona euro, a avut un PIB pe cap de locuitor de 107 unitati in 2007, in crestere de la 105 unitati cat a avut in 2006.

Opt tari din Uniune, printre care Austria, Marea Britanie, Germania si Franta, au avut un PIB pe cap de locuitor cu 10-30% peste media Uniunii, in timp ce in cinci state membre, printre care Portugalia, Slovenia si Cehia, s-au inregistrat niveluri cu 10-30% mai mici. Romania si Bulgaria au fost cu 60% sub media UE, in ce priveste produsul intern brut pe cap de locuitor.

Doua din cele trei state candidate la Uniunea Europeana, mai precis Croatia si Turcia, au inregistrat valori ale PIB pe cap de locuitor superioare celei din tara noastra, de 55, respectiv 42 de unitati.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: