Votul comisiilor de buget si administratie privind taxa de poluare este nul si va fi reluat

Data publicarii: 25-06-2008 | Finante-Banci

Conducerea Senatului a decis, in sedinta de marti, sa anuleze votul asupra OUG 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule dat de Comisiile de specialitate in cursul diminetii, hotararea finala urmand a fi luata numai de Comisia de buget, prin reluarea votului.

Presedintele Comisiei de buget, liberalul Aron Popa, a sesizat Biroul Permanent precizand ca in cadrul Comisiilor reunite de buget, finante si administrarea teritoriului a existat o problema vizavi de cvorumul necesar adoptarii proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei. El a spus ca la sedinta au participat membrii Comisiei de buget si foarte putini membri ai Comisiei de administrarea teritoriului, iar in sedinta Biroului Permanent s-a facut apel la Regulamentul Senatului care precizeaza ca pentru a exista o sedinta comuna valida trebuie sa existe jumatate plus unu din membrii fiecarei comisii participante si in acest fel se da si votul.

Pe de alta parte, Dan Carlan, presedintele Comisiei de administrare a teritoriului, a sustinut ca e imposibil sa se realizeze cvorum in acest for pentru ca unii dintre membrii lui au fost alesi primari sau presedinti de consilii judetene.

In aceste conditii, Biroul Permanent a decis ca votul final sa se dea doar in Comisia de buget.

Senatorii din Comisiile de buget si administratie publica stabilisera, marti dimineata, sa modifice Ordonanta de urgenta 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule, eliminand vechea taxa auto din Codul fiscal, dar si pe cea noua, si stabilind restituirea integrala a sumelor incasate. Amendamentele de modificare a Ordonantei au fost propuse de senatorul PD-L, Dan Carlan, presedintele Comisiei de administrarea teritoriului si de conservatorul Marius Marinescu. Practic, modificarile aduse de Carlan au eliminat din OUG toate referirile care stabileau cadrul legal pentru instituirea taxei de poluare pentru autoturisme si pe cele care vizau formula de calcul a acesteia.

O alta modificare importanta, adusa de aceasta data de senatorul PC Marius Marinescu, s-a referit la restituirea integrala a sumelor platite de contribuabili in perioada 1 ianuarie 2007- 30 iunie 2008, schimband prevederile Ordonantei care viza numai restituirea diferentei dintre taxa speciala pentru autoturisme si taxa de poluare, adica cea reglementata in prezentul act normativ. Totusi, senatorii au avut grija sa pastreze articolul prin care se stipula eliminarea din Codul Fiscal a vechii taxe de prima inmatriculare. "Unul din amendamente prevede ca restituirea banilor se va face integral, pana la 31 decembrie 2008", a precizat, pentru NewsIn, secretarul Comisiei pentru buget din Senat, Codrut Seres. In final, cele doua Comisii au dispus intocmirea unui raport favorabil cu amendamente, care a fost votat cu 8 voturi "pentru" - apartinand PD-L, PSD si PRM, si 5 "abtineri"- ale PNL, UDMR, acestia neputand vota impotriva raportului de admintere.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: