Romanii si irlandezii au cea mai buna parere despre UE, potrivit unui Eurobarometru

Data publicarii: 25-06-2008 | Diverse

UE se bucura de cea mai buna imagine in randul romanilor (67% din opiniile pozitive) si al irlandezilor (65%), desi acestia din urma au respins intr-un referendum Tratatul european, care permitea o mai buna functionare a blocului comunitar, relateaza AFP.

Proportia romanilor care au o imagine buna despre UE a scazut cu numai 1% fata de Eurobarometrul din toamna anului 2007, in timp ce in cazul irlandezilor se inregistreaza o scadere cu 4%.

Europenii, tot mai ingrijorati de inflatie si de riscul unei crize economice, sunt impartiti in ceea ce priveste capacitatea UE de a-i proteja de efectele negative ale globalizarii, potrivit unui sondaj publicat marti de Comisia Europeana, relateaza AFP.

Asteptarile europenilor in privinta economiei si muncii sunt la nivele "istoric scazute", potrivit unui Eurobarometru Standard, studiu semestrial realizat intre 25 martie si 4 mai, pe un esantion de 30.000 de europeni.

Majoritatea persoanelor chestionate cred ca situatia muncii (39%) si a economiei (46%) se va deteriora in tara lor in urmatoarele 12 luni.

Este vorba despre un pesimism al carui principal factor "este aparent ingrijorarea legata de crestere preturilor si de inflatie", subliniaza Comisia. "Pentru prima data, este cel mai des mentionat subiect de ingrijorare (37%), in crestere cu 11 puncte in raport cu Eurobarometrul din toamna lui 2007 si 12 puncte in raport cu cel din toamna lui 2006.

Somajul, citat de 24% dintre persoanele chestionate, este pe locul doi, devansand insecuritatea si situatia economica (20%), sistemul de sanatate (19%), pensiile (12%) si imigratia (11%).

"Aceste rezultate reflecta dificultatile economice actuale si arata ca UE trebuie sa continue politicile care vizeaza ameliorarea calitatii vietii", a spus comisarul european pentru strategia comunicarii, Margot Wallstrom.

Circa 44% dintre europeni cred ca UE ii protejeaza de efectele negative ale globalizarii - termen pe care 41% dintre  respondenti il asociaza delocalizarii companiilor - in timp ce 35% au o opinie contrara. Uniunea are o imagine "pozitiva" pentru 48% dintre europeni, "neutra" pentru 35% si "negativa" pentru 14%.

In total, 42% dintre cetatenii UE (crestere cu 2% fata de precedentul Eurobarometru) considera ca lucrurile merg in directia cea buna in UE, in timp ce 32% (in scadere cu 2%) au aceasta opinie despre propria lor tara. 50% dintre cetatenii europeni tind sa creada in UE, in timp ce 32% tind sa creada in guvernul lor national, iar 34% in Parlamentul national.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: