Tarile bogate in petrol nu se vor democratiza, spune un expert al Universitatii din Londra

Data publicarii: 25-06-2008 | International

Tarile petro-autoritare impun cetatenilor un pact implicit - privarea de democratie in schimbul asigurarii unui grad de bunastare, un targ tentant, avand in vedere ca in Turkmenistan combustibilul costa 31 de eurocenti, iar gazele si apa sunt gratis, explica o experta de la Universitatea din Londra.

"Pornim de la premisa gresita ca toate tarile vor trece printr-un proces de democratizare. In unele state pur si simplu nu exista si nu pare ca va exista asa ceva", a subliniat Bhavna Dave, membra a Centrului pentru studii contemporane asupra Asiei Centarale si Caucazului din cadrul Universitatii din Londra.

Bhavna Dave a fost unul dintre expertii consultati de Freedom House pentru realizarea raportului anual "Natiuni in tranzitie 2008", lansat marti la Bucuresti si Washington. Raportul Freedom House "Natiuni in tranzitie 2008", intitulat "Petro-autoritarismul si noi discrepante in Eurasia", constata doua tendinte majore in regiunea care se intinde din Europa Centrala pana in Eurasia: cresterea pretului petrolului si a gazelor contribuie la accelerarea procesului de declin al democratiei in tarile fostei Uniuni Sovietice, care au resurse naturale, iar procesul de democratizare in tarile Eurasiei este divergent, cu tendinte contadictorii.

In ceea ce priveste regiunea Caucazului, raportul atrage atentia asupra ascensiunii statelor petro-autoritare, remarcand ca in timp ce pretul petrolului creste, democratia este in declin. "Nu spun ca petrolul este de vina pentru aceste evolutii, dar pur si simplu a oferit conjunctura necesara pentru ca statele sa obtina mai multa autoritate si sa isi exercite influenta", a explicat editorul raportului, Jeannette Goehring.

In acest context, Bhavna Dave a expus exemplul Turkmenistanului, care reuseste sa-si mentina populatia multumita, in ciuda faptului ca nu sunt respectate principiile democratice. "Combustibilul costa in Turkmenistan 31 de eurocenti, iar gazul, electricitatea, apa si sarea sunt gratis. Este vorba asadar de un pact implicit intre stat si cetateni. Astfel de regimuri se folosesc de resursele lor  naturale pentru a-si asigura sustinerea din partea populatiei. Statul garanteaza un anumit grad de bunastare, iar oamenii de aici par sa accepte sistemul politic si vidul libertatilor si drepturilor democratice", a explicat experta Universitatii din Londra.

"Acesti oameni nu isi mai doresc sa urmeze modelul democratizarii vestice", spune Dave, care a mers in numeroase vizite in Kazahstan, Turkmenistan si Uzbekistan. Clasamentul "Natiuni in tranzitie" intocmit de Freedom House pentru 29 de tari plaseaza Slovenia pe primul loc, fiind tara cu scorul cel mai bun in privinta democratizarii (1,86), iar pe ultimul se regaseste Turkemenistanul cu 6,93 puncte. Romania se situeaza pe locul al zecelea, avand un punctaj de 3,36. Fiecare tara a primit un punctaj de la 1 la 7, unde 1 reprezinta un grad avansat de democratizare, iar 7 un nivel scazut.

"In zona Caucazului si a Asiei Centrale avem de-a face cu un autoritarism competitiv: exista anumite institutii democratice, dar acestea au numai atributii de fatada, fara a putea actiona concret. In aceste tari exista un Parlament, o Constitutie, agentii de combatere a coruptiei, cadrul legal, dar, de exemplu, cand este vorba de organizarea unor alegeri democratice totul este o sarada. In plus si presa este aservita puterii", a explicat Bhavna Dave.

Experta atrage atentia asupra unei schimbari majore de mentalitate in zonele mentionate: "Liderii de opinie din aceste tari nu se mai uita admirativ la modelul democratiilor vestice. Ei nu considera ca modelul european mai poate fi preluat. Nici nu se mai cauta investitori vestici, ci se prefera cei din Rusia, Kazahstan si Malaezia".

"Daca pana acum ei aveau incredere in modelul vestic secvential", spune Dave, "care presupunea ca odata cu instaurarea democratiei, creste nivelul de bunastare, iar societatea va ajunge sa prospere, acum este preferat modelul Chinei, care este inversat. Mai intai se pune accentul asupra reformei economice, care va determina instalarea democratiei", a atras atentia cercetatoarea.

Bhavna Dave a oferit si o explicatie pentru faptul ca tarile din Caucaz nu prezinta nici cea mai mica inclinatie catre adoptarea masurilor democratice: "Problema acestor tari este ca nici nu exista un stimulent pentru a le angrena pe calea democratizarii. Tarile balcanice si din Europa de Est, precum Ucraina sau Serbia, au ca stimulent posibilia aderare la UE, pentru Caucaz nu exista nimic in acest sens", constata Dave.

Studiul Freedom House atrage atentia mai ales asupra Rusiei, Azerbaijanului si Kazahstanului, unde se observa o degradare acuta si sistematica a transparentei si a principiilor democratice, afectand societatea civila, procesul electoral si independenta justitiei si a presei.

Studiul, care examineaza evolutiile democratice in tarile Europei Centrale si de Est, a Balcanilor si a fostei Uniuni Sovietice, avertizeaza ca din 1999 Rusia, Azerbaijan si Kazahstan au involuat in fiecare aspect analizat, cu exceptia Rusiei care are un indice al combaterii coruptiei mai bun ca acum zece ani, dar in continuare foarte scazut.

Grupul regional al natiunilor autoritare, in frunte cu Rusia, reprezinta o parte a unei tendinte globale prin care tarile bogate in petrol devin tot mai antidemocratice si mai vocale, subliniaza Freedom House. 

Raportul organizatiei americane a fost publicat cu putin inainte de desfasurarea sumitului UE-Rusia din Siberia, in 26 si 27 iunie, iar Freedom House a vrut sa transmita un mesaj foarte clar: "Liderii UE care sunt mandadati sa consolideze relatia cu Rusia ar trebui sa fie preocupati de traiectoria acestei tari. Cine ar vrea sa aiba ca partener de afaceri o tara unde puterea autoritara este tot mai consolidata?", a punctat retoric Jeannette Goehring, editorul raportului Freedom House.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: