Vosganian: Singurele fonduri alocate la rectificarea bugetara din 1 iulie vor fi pentru investitii

Data publicarii: 26-06-2008 | Economie

La rectificarea bugetara din 1 iulie fondurile vor fi alocate, exclusiv, programelor de investitii, a declarat miercuri Ministrul de Finante, Varujan Vosganian, dupa ce a parasit negocierile dintre sindicate si reprezentantii Guvernului pe marginea majorarii salariului minim la 540 de lei.

"Vosganian a motivat refuzul Guvernului de a creste salariul minim prin faptul ca inflatia s-a dublat fata de tinta stabilita, de la 4,1% la 8,2%", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea.

La randul sau, presedintele UGIR 1903, Ioan Coraci, a precizat ca protocolul semnat de sindicate, patronate si Guvern nu va fi respectat.

Liderii BNS, ai CNSLR - Fratia si cei ai CNS "Cartel Alfa" negociaza salariul minim, miercuri, cu Ministerul Muncii, dar nu vor accepta o amanare a cresterii venitului cu 40 de lei, de la 1 iulie, decat daca autoritatile accepta sa creasca minimul brut la 700 de lei, din toamna.

"Daca isi mentin pozitia de inghetare a salariilor in 2008, vom iesi in strada in aceasta vara. Am fi de acord cu o amanare a datei intrarii in vigoare a cresterii salariului minim, pana la data de 1 octombrie, doar in conditiile in care Executivul va accepta ca salariul minim sa depaseasca 700 de lei", a declarat presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu.

Negocierile au loc dupa ce, saptamana trecuta, ministrul Vosganian, a anuntat ca in 2008 nu vor mai avea loc cresteri salariale pentru a nu afecta tinta de inflatie stabilita impreuna cu Banca Nationala pentru acest an. Salariul minim brut pe economie ar fi urmat sa creasca, incepand cu 1 iulie, de la 500 lei la 540 lei, conform intelegerii dintre guvern si sindicate de la sfarsitul anului trecut.

Hotararea Guvernului nr. 1507/2007 conditiona majorarea salariala de realizarea "principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat pe anul 2008, respectiv cresterea produsului intern brut, tinta de inflatie, precum si de nivelul productivitatii muncii".

Inflatia nu va fi alimentata de o eventuala crestere a salariului minim cu 40 de lei, spun majoritatea analistilor, in timp ce restul sustine ca firmele si-ar putea transfera acest cost in cresterea preturilor la produse si servicii, alimentand, astfel, spirala inflationista.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: