Pretul petrolului scade sub 134 dolari/baril dupa o majorare a stocurilor interne americane

Data publicarii: 26-06-2008 | International

Pretul petrolului a scazut, joi, sub 134 dolari/baril, extinzand o scadere de 2 dolari din sedinta precedenta, dupa ce datele prezentate de guvernul american au indicat o crestere a stocurilor interne si au sustinut temerile legate de o scadere a cererii in Statele Unite, scrie Reuters.

Pretul petrolului de pe piata americana, cu livrare in luna august, a scazut cu 73 centi, la 133,82 dolari/baril, ceea ce a adus pierderile totale la peste 3 dolari de la sedinta de miercuri. Pretul petrolului Brent, tranzactionat pe piata londoneza, a scazut cu 68 centi, la 133,65 dolari.

"Cred ca piata reactioneaza inca la raportul cu privire la stocuri publicat peste noapte de Statele Unite. Cifrele au fost destul de dezamagitoare", a declarat Tony Nunan, asistent manager pentru gestionarea riscurilor in cadrul Mitsubishi Corp.

"Per ansamblu, piata este in continuare in marja de 130-140 dolari/baril si in cazul in care nu va exista un eveniment geo-politic important, reducerea cererii din partea economiilor Organizatiei Economice pentru Cooperare si Dezvoltare (OECD) va continua puna presiune asupra preturilor".

Majorarea preturilor la petrol, care au atins saptamana trecuta un record de aproape 140 dolari/baril, au exercitat presiuni asupra economiilor statelor consumatoare.

Numeroase state asiatice, inclusiv China, au recurs la reducerea subventiilor pentru combustibil, declansant temeri legate de o scadere drastica a cererii de petrol.

Stocurile americane de petrol au crescut pentru prima oara in ultimele sase saptamani, cu 800.000 barili, la 301,8 milioane barili, in saptamana ce s-a incheiat la 20 iunie, a anuntat administratia de informare pentru energie (EIA).

Cresterea stocurilor vine in contextul in care cererea de benzina din Statele Unite a scazut cu 2,1% in ultimele patru saptamani, fata de nivelul de anul trecut, dupa ce pretul combustibilului a determinat soferii sa isi ajusteze obiceiurile de condus.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: