Fiecare familie cu venituri de 615 lei pe membru va primi, lunar, 50 de lei ajutor la plata gazelor

Data publicarii: 27-06-2008 | Economie

Fiecare familie cu venituri maxime de 615 lei pe membru sau persoanele singure cu acelasi venit vor primi, lunar, 50 de lei ca ajutor pentru plata facturii la gaze, decizia find luata joi, de Executiv, ca raspuns la majorarea tarifului gazelor naturale pentru populatie cu un procent mediu de 12,5%.

Anul trecut, Guvernul a acordat ajutoare de incalzire de 20 de lei, astfel ca suma luata, lunar, de la bugetul de stat pentru acest tip de ajutoare este de 70 de lei. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat joi ca suma alocata de Guvern pentru populatia cu venituri reduse a crescut constant din 2004.

"In 2004, au beneficiat de ajutor pentru incalzirea locuintei 1.418.000 de persoane, iar in 2008 beneficiaza 4.313.243 de persoane. Limitele de venituri pentru care populatia este ajutata, in 2004, era un plafon de 246 de RON, astazi plafonul este 615 RON. Cuantumul maxim al ajutorului pe energie termica, in 2004, era 166 RON, in momentul de fata cuantumul maxim al ajutorului este de 100%, deci pe venituri reduse ajutorul este compensat in proportie de 100%", a spus Pacuraru.

Ministrul a precizat ca banii vor fi luati din Fondul Social, in care au intrat, deja, 54 milioane lei, din contributiile pe care le face compania Petrom si Romgaz. "Contributiile la Fondul Social sunt estimate la 160 de milioane RON si urmeaza sa compenseze facturile pentru lunile de iarna februarie-martie si noiembrie-decembrie in anul 2008. Pana in momentul de fata, din acest fond sunt intrate in contul administrat de Ministerul Muncii 54 milioane RON. Contributiile au venit de la Petrom, 29 de milioane si Romgaz, 25 milioane", a adaugat ministrul Muncii.

Guvernul a decis, joi, sa acorde ajutoare suplimentare familiilor cu venituri reduse sau persoanelor singure cu venituri mici, suma fiind cuprinsa intre 150-200 milioane lei, pentru a compensa cresterile tarifului la gazele naturale pentru populatie, a declarat ministrul Muncii, Paul Pacuraru. Oficialul a adaugat ca in jur de 800.000 de persoane vor beneficia de ajutoarele aprobate de Executiv.

Ministrul a precizat ca, per ansamblu, majorarea decisa joi inseamna o crestere totala de 20-21% a pretului gazelor naturale. "Am avut o crestere de 8,5% in februarie, si cu 12,5% avem o cumulare de 20-21% pe pretul gazelor, iar aceasta se datoreaza cresterii pretului gazelor de import", a precizat ministrul Muncii.

ANRE a anuntat, joi, majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie, cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania si a electricitatii pentru populatie cu 4,4 %.

Majorarea pretului gazelor naturale livrate populatiei va duce la cresterea cu peste 10% a facturilor de intretinere platite in iarna, iar cei care au centrale de apartament vor resimti cel mai mult si imediat aceste majorari, spun reprezentantii asociatiilor de propietari.

"Cei mai afectati de aceste scumpiri vor fi cei care au centrale de apartament, care vor plati din august cu aproape 10 lei in plus pentru consumul de gaze" a declarat presedintele Asociatiei Federatiilor de Proprietari din Romania, Radu Opaina.

"Cei care sunt racordati la sistemul centralizat de incalzire vor resimti scumpirea gazelor abia la iarna, cand se asteapta o crestere a pretului gigacaloriei de aproape 15%", sustine Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat". Acesta a precizat ca facturile la intretinere se vor scumpi in sezonul rece cu cel putin 10%, in conditiile in care factura la energie termica reprezinta peste 80 la suta din totalul cheltuielilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: