BNR ar putea incepe sa mizeze mai mult pe masuri administrative, pentu calmarea inflatiei

Data publicarii: 27-06-2008 | Finante-Banci

Inflatia anuala va depasi, in iulie, nivelul de 9%, in principal din cauza scumpirilor la gaze si electricitate, iar banca centrala ia in calcul pentru perioada urmatoare si masuri administrative pentru controlarea cresterii preturilor, a spus, joi, economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

Pe de alta parte, reprezentantul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) considera ca este, in continuare, posibil ca inflatia sa se tempereze pana la finalul acestui an la nivelul de 6%, estimat de banca centrala in ultimul raport asupra inflatiei.

Lazea a intarit comentariile oficiale facute de banca centrala dupa sedinta de politica monetara de joi si a spus ca nu exclude folosirea masurilor administrative in urmatoarele luni.

Consiliul de administratie al BNR a reiterat ca "va monitoriza cu vigilenta evolutiile indicatorilor macroeconomici, fiind gata sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune banca centrala pentru a contracara presiunile inflationiste si a asigura reluarea procesului de dezinflatie intr-un ritm compatibil cu atingerea in mod sustenabil a tintelor de inflatie anuntate pe termen mediu".

In plus, BNR a atras atentia asupra gradului de indatorare a populatiei, care "a ajuns la niveluri care reclama o monitorizare atenta". Banca centrala a mai spus ca este "necesara mentinerea restrictivitatii politicii monetare intr-un dozaj adecvat al instrumentelor acesteia, reclamand totodata un mai mare sprijin din partea celorlalte componente ale mixului de politici economice".
Consiliul de administratie al BNR a decis, joi, majorarea dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, la 10% pe an, conform asteptarilor pietei, si a pastrat nivelul actual al rezervelor minime obligatorii cerute bancilor.

Cei mai multi dintre analistii chestionati de NewsIn anticipau o majorare a dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, in conditiile in care multi dintre ei estimeaza o inflatie de peste 9% in iulie, alimentata de scumpiri la gaze si electricitate. Cele mai pesimiste estimari iau in considerare o accentuare a inflatiei anuale pana la 9,5% in iulie.

Acesta ar fi un nou varf al inflatiei pe acest an, dupa cel de 8,63% atins in martie, cu toatre ca in aprilie si mai s-a temperat la 8,62%, respectiv 8,46%.

In jurul orei 11:30, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca preturile la gaze naturale livrate populatiei se vor majora in medie de la 1 iulie cu 12,5%, iar la electricitate - cu 4,4%.

BNR tinteste pentru finalul acestui an o inflatie anuala de 3,8%, dar mizeaza pe una de 6%, iar pentru decembrie 2009 tinteste o inflatie de 3,5%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: