Bursele mondiale se confrunta cu deprecieri dupa noul nivel record atins de pretul petrolului

Data publicarii: 27-06-2008 | Bursa

Actiunile listate pe bursele internationale s-au depreciat la un nivel minim al ultimelor trei luni, vineri, dupa ce pretul petrolului a depasit 141 de dolari/baril, arata Reuters.

Date recente arata ca preturile ridicate ale energiei si materiilor prime pun presiune asupra preturilor iar speculatiile privind a crestere a dobanzii cheie in China a determinat o depreciere a actiunilor listate la bursele locale, pana la cel mai mic nivel inregistrat in ultimile 16 luni.

Astfel, petrolul a continuat sa se aprecieze si a atins un nou nivel record, depasin pragul de 141 de dolari/baril, pe fondul unei adanciri a inflatiei in tarile cu o economie dezvoltata sau emergenta.

Indicele MSCI al principalelor actiuni de pe pietele internationale de capital a scazut cu 0.6%, la cel mai mic nivel atins din martie. Indicele FTSEurofirst 300 s-a depreciat cu 0,7%.

Indicele SSEC, al bursei din Shanghai, s-a depreciat cu 5%, la cel mai mic nivel din ultimele 16 luni.

Actiunile listate la Tokyo s-au depreciat cu mai mult de 2% iar pe Wall Street, indicele Dow a inregistrat o depreciere de 3%, pana la cel mai mic nivel al ultimelor 21 de luni.

Pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in august si cotat la bursa din New York, a atins, vineri, nivelul de 141,71 dolari/baril.

In acelasi timp, pretul petrolului Brent, listat la bursa din Londra, a urcat pana la 141,98 dolari/baril.

Joi, pretul petrolului urcase pana la 140,39 dolari, la New York. La Londra, cotatia petrolului se apreciase pana la 140,38 dolari/baril.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: