Creditele in lei sunt mai profitabile pentru banci, dar au dobanzi foarte volatile in timp

Data publicarii: 28-06-2008 | Finante-Banci

Creditarea in lei este mai profitabila pentru banci decat cea in valuta, insa bancilor le este mai greu sa se angajeze pe termen lung pentru imprumuturi in lei, deoarece dobanda de referinta este mult mai volatila in Romania, a spus vineri presedintele Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu.

"Clientii sunt cei care cer in acest moment credite in valuta. Pentru banci, este mai profitabil sa dea imprumuturi in lei, insa problema este ca nu avem o dobanda de referinta suficient de stabila ca sa fie favorabila creditarii pe termen lung", a spus Oprescu, la o dezbatere cu reprezentanti ai sistemului bancar pe tema creditarii.

Presedintele Alpha Bank a precizat ca, in Romania, perioada medie de acordare a unui credite este sub media europeana.

"Noi avem aproximativ 40% credite pe termen scurt, in UE media este de 30%. In Romania, creditele pe termen mediu reprezinta 30%, in UE - 20%. Astfel, noi avem, pe termen lung, 25-30% din volumul de credite pe teremen lung, in timp ce, in UE, portofoliul de imprumuturi pe termen lung este 50% din total", a mentionat Oprescu.

El a aratat ca nu se poate discuta de credite bancare fara a face distinctia intre acestea si fara a face o comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana.

Astfel, daca in Romania creditele de consum sunt predominante (circa 77% din total), in alte tari din UE, acestea reprezinta doar in jur de 13%.

De asemenea, creditele contractate prin card de credit reprezinta in Romania circa 3% din totalul imprumuturilor, in timp ce in UE, media este de 16%.

In acelasi timp, doar 20% din creditele contractate in Romania sunt ipotecare, in timp ce in UE acestea reprezinta 70%.

Oprescu a mai spus ca trebuie subliniata distinctia ca, in Romania, creditele de nevoi personale garantate cu ipoteca sunt incluse in segmentul creditelor de consum, ceea ce ar insemna ca, daca ar fi incluse in randul creditelor ipotecare, ponderea acestora in total ar ajunge la 37%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: