Majorarea dobanzii cheie nu va atrage scumpirea in viitorul apropiat a creditelor in lei

Data publicarii: 28-06-2008 | Finante-Banci

Bancile nu vor scumpi pe termen scurt creditele in lei ca urmare a majorarii dobanzii cheie la 10% deoarece acestea si-au ajustat deja costurile pentru perioada urmatoare in urma cresterilor anterioare de dobanda aplicate de BNR, a declarat vineri presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea.

"Bancile nu urmaresc restrictionarea creditarii, ci atragerea a cat mai multor clienti. Nu vom vedea in perioada urmatoare cresteri ale dobanzilor la credite in lei deoarece bancile au facut deja ajustarile in urma majorarii dobanzii de politica monetare anterioare", a precizat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), prezent la un seminar despre creditare la care a participat si guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

De la sfarsitul lunii octombrie pana in prezent, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aplicat sase majorari succesive de dobanda, care au adaugat in total trei puncte procentuale dobanzii de politica monetara, pana la 10% pe an.

In acest sens seful bancii centrale a amintit ca, spre deosebire de bancile comerciale, care urmaresc profitabilitatea, banca centrala are ca scop asigurarea stabilitatii macroeconomice. Din acest motiv, BNR urmareste sa limiteze viteza de crestere a creditarii pe care o considera excesiva, insa nu vizeaza o stopare sau o reducere a creditarii.

"Trebuie sa actionam asupra partii de cerere si sa limitam consumul prin stimularea economisirii, ceea ce se intampla deja prin cresterea dobanzilor la pasive, a mai explicat Isarescu.

Guvernatorul BNR a intarit comentariile prezentate, joi, in comunicatul oficial publicat dupa decizia de majorare a dobanzii cheie spunand ca banca centrala va folosi toate masurile pe care le are la dispozitie pentru a readuce inflatia pe o panta descendenta.

"Acesta este unul dintre momentele in care parghiile politicii monetare au ajuns la o eficienta limitata si din acest motiv este nevoie de sprijinul politicilor bugetar-fiscale si al politicilor structurale, de reforma sau de crestere a productivitatii muncii", a adaugat Isarescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: