Kayakingul si raftingul sunt printre cele mai cautate forme ale turismului de aventura din Romania

Data publicarii: 30-06-2008 | Turism

Exista tot mai multe persoane care aleg sa faca turism de aventura in Romania, printre cele mai cautate activitati de acest gen numarandu-se kayaking, rafting sau drumetiile montane, au declarat pentru NewsIn reprezentanti din domeniul turismului.

"Sunt grupuri care vin si practica rafting (coborarea cu barci gonflabile pe cursuri de apa n.r.), kayaking, iau lectii de autoaparare/cultura si educatie fizica sau se plimba cu ATV-urile. Acestia sunt in general angajati ai firmelor care vin sa socializeze.Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu exista un remediu mai bun pentru stres decat oboseala corporala care se obtine prin efort. Trebuie sa faci mult sport si multa miscare, este foarte simplu si nu sunt necesare pastile sau consultatii medicale", a spus directorul Satului de Vacanta Fratii Jderi, Cezar Cotescu.

Potrivit acestuia, romanii sunt sedentari si nu obisnuiesc sa faca miscare. "Si in celelalte tari populatia este la fel de stresata si tind sa fie la fel de sedentari ca si noi, totusi ei fac mai multa miscare", a explicat Cezar Cotescu.

Directorul Satului de Vacanta Fratii Jderi a declarat ca anul trecut circa 600 de persoane au vizitat complexul, iar pentru 2008 estimeaza ca numarul lor va ajunge la 1.000. Potrivit informatiilor furnizate pentru NewsIn, turistii petrec in cadrul complexului doua-trei zile, aproape intotdeauna la sfarsit de saptamana. In ceea ce prveste preturile, doua zile de sejur cu all inclusive costa 170 de euro de persoana, daca grupul din care face parte are 30 de membri sau 190 de euro de persoana daca grupul numara 15 membri.

In prezent, satul de vacanta are o capacitate de 30 de persoane in conditii de doua si trei stele, iar in 2009 capacitatea acestuia se va extinde la 38 de locuri. Complexul este situat in judetul Valcea, pe valea Lotrului, la aproximativ 500 m altitudine. Terenul satului de vacanta are o suprafata de 16.000 mp si este format dintr-o vila, colibe suspendate si bungalowuri.

Directorul general al agentiei de turism Outdoor Holidays, Dan Stefan Sendriuc, a declarat pentru NewsIn ca majoritatea turistilor care practica turismul de aventura prefera drumetia montana.

"Majoritatea turistilor prefera drumetia montana. Promovam insa de ceva vreme, cu rezultate pozitive, canoeing in Delta Dunarii, pentru cei pasionati sau "curiosi" de ornitologie sau de simpla relaxare...activa", a afirmat Dan Stefan Sendriuc.

Potrivit acestuia, durata medie a sejurului este de sapte zile, iar fluxul de turisti este mai mare in perioada mai - octombrie.

In ceea ce priveste profilul turistului care alege turismul de aventura, acesta are intre 15 si 80 de ani si o situatie financiara medie. Printre pasiunile care il fac sa aleaga acest tip de turism se numara natura si exercitiul fizic in aer liber, potrivit directorului general al Outdoor Holidays.

Preturile practicate de agentie difera in functie de numarul de participanti la un anumit program (preturile scad daca grupul este mai mare), distantele de transfer intre diferitele locatii incluse in program sau tipul de cazare si mase incluse. De exemplu, pretul pentru un circuit de sapte zile in Muntii Fagaras pleaca de la 230 euro de persoana.

"Din cauza lipsei cvasi-totale a infrastructurii cat si a oricaror eforturi conjugate si coerente, la nivel central, de promovare a Romaniei in lume ca si destinatie turistica polivalenta, turismul activ (sau de aventura) supravietuieste la noi numai prin entuziasmul catorva agentii de turism (entuziasm alimentat mai degraba de pasiune si respect pentru natura decat de ratiuni care tin de cifrele de afaceri). Pe termen scurt, nu se intrevad ameliorari semnificative ale situtatiei. Din pacate noi romanii nu intelegem importanta respectarii si conservarii naturii", a explicat Dan Stefan Sendriuc.

Potrivit datelor companiei, Outdoor Holidays este structurata pe doua departmanete, unul de Incoming, specializat pe turismul activ/de aventura, destinat exclusiv strainilor si unul de Outgoing, care ofera pachete turistice romanilor ce doresc sa calatoreasca in afara tarii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: