Pe litoral se majoreaza tarifele de cazare cu 15-30% de la 1 iulie

Data publicarii: 30-06-2008 | Turism

Daca saptamana trecuta o noapte de cazare in Mamaia, la un hotel de 2 stele, costa intre 100-150 lei pe noapte, la un hotel de 3 stele de la 140-180 lei, iar la 4 stele - 300 lei, de la 1 iulie hotelierii majoreaza tarifele cu 15-30%, adica cu 30 pana la 150 de lei/noapte, noteaza Gardianul. Cazarea la un hotel de 2 stele va fi cuprinsa intre 135 si 180 lei/noapte, iar la 3 stele intre 200-300 lei, in pret fiind inclus micul dejun. Turistii care aleg statiunile sudice se vor bucura de preturi mai mici: de exemplu, cazarea la 2 stele va ajunge la 120-150 de la 1 iulie, iar la Eforie Nord intre 120-180 lei/noapte. Tarife si mai mici ii asteapta insa pe cei care aleg Vama Veche sau 2 Mai: 80-100 lei la un hotel sau o pensiune. Reprezentantii din turism estimeaza ca in aceasta vara vor veni la mare peste 1,5 milioane de vizitatori.

Grecia - destinatia externa nr.1 pentru turistii romani

Si in acest an, ca si in 2007, Grecia este cea mai cautata destinatie de vacanta de catre turistii romani, pe locul doi fiind Bulgaria. In ceea ce priveste calitatea serviciilor insa, Turcia este pe primul loc, urmata de Tunisia si Spania. "De remarcat ca Turcia si Tunisia isi dubleaza numarul de turisti fata de anul trecut. Daca in 2007 Turcia inregistra peste 75.000 de turisti romani, pentru 2008, cresterea este estimata la peste 150.000 de persoane. O crestere importanta inregistreaza si Tunisia, care, potrivit tour-operatorilor, va inregistra pe intreg anul circa 50.000 de turisti romani. 300.000 de romani au ales Grecia, iar alti 40.000 Spania", a declarat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Sejururile charter sunt cele mai solicitate pachete turistice, urmate de circuite - fie simple, avion sau autocar, fie combinate, avion-autocar. In ceea ce priveste circuitele, cele mai cautate destinatii sunt Italia, Franta si Austria, motivele tinand mai ales de obiectivele culturale extraordinare din aceste tari.

Agroturismul - o alternativa pentru concediu

Agroturismul este din ce in ce mai cautat, fiind preferat mai ales de straini, care sunt atrasi in mod special de natura, de vechile traditii romanesti, de arhitectura cladirilor, dar si de bucataria autohtona. Turistii care petrec concediul la o pensiune agroturistica pot vizita obiectivele culturale din zona (manastiri, castele, cetati s.a.), pot aborda numeroasele trasee turistice si pot face incursiuni in zone de o mare frumusete salbatica.

De asemenea, turistii pot practica diferite sporturi, precum parapantism, calarit, salturi cu parasuta, bungee-jumping, rafting. Volumul de turisti pe acest segment creste de la an la an. Acestia vin fie prin agentiile de turism, fie rezervandu-si locuri prin internet, insa cei mai multi aleg destinatii care au fost vizitate anterior de prieteni sau rude.

In prezent, peste 90% din turisti contacteaza direct pensiunile, in acest fel fiind eliminate comisioanele practicate de intermediari. "Romanii prefera pensiunile agroturistice, unde sa beneficieze de confort si conditii cat mai bune. In schimb, strainii vin la pensiunile agroturistice pentru a vedea cum se traieste la tara, pentru traditii, obiceiuri. Ei vor calitate, dar nu lux", sustine Traian Badulescu. Potrivit acestuia, din aceste motive, romanii aleg sa mearga la Bran-Moeciu, in timp ce strainii aleg Maramuresul, Bucovina si Marginimea Sibiului. "Pretul pe care il practica pensiunile este mai mult decat accesibil, fiind cuprins intre 80 si 100 de lei /camera /noapte. Pretul include mic dejun si o cina calda, de la care nu va lipsi, pe langa mancarea traditionala, palinca de prune", a subliniat Traian Badulescu.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: