Bancherii sustin ca ROBOR este prea volatila pentru o dobanda de referinta

Data publicarii: 30-06-2008 | Finante-Banci

Dobanda de referinta pentru creditele in lei ( ROBOR) nu mai este potrivita in conditiile actuale de piata, sustin bancherii. Principala problema este volatilitatea ROBOR atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Bancherii atrag atentia si asupra faptului ca ROBOR nu le ofera posibilitatea sa acorde credite in lei pe perioade mai lungi.

Dobanda ROBOR nu mai poate fi utilizata ca dobanda de referinta pentru creditele in lei sustin bancherii. Acestia atrag atentia asupra volatilitatii sale ridicate. In ultimul an ROBOR a sarit de la 6 la 11 la suta. Mai mult, ROBOR prezinta o volatilitate crescuta si pe termen scurt: creste semnificativ in jurul datei de 23 a fiecarei luni cand bancile isi constituie rezervele minime obligatorii si scade brusc in zilele urmatoare.

Acelasi lucru se intampla inainte de colectarea taxelor si a impozitelor sau cand au loc intrari sau iesiri semnificative de pe bursa de valori. O solutie ar fi utlizarea PRIME RATE - cea mai buna dobanda acordata de banca unui client. Aceasta absoarbe socurile de volatilitate ale ROBOR. Reversul medaliei este ca dupa 2010 nu va mai putea fi utilizata pentru creditele acordate populatiei.

"La persoanele fizice problema este complicata pentru ca directive europene care ar trebui aplicate undeva prin 2010, deja impun ca sa fie data o dobanda previzibila. Atunci cand spui in contract ca dobanda este variabila trebuie sa o legi de ceva care trebuie sa fie un indicator recunoscut. Prime Rate-ul nu ar fi recunoscut, dar ROBOR-ul ar fi recunoscut", a declarat Radu Ghetea, Presedinte ARB.

Totusi bancherii avertizeaza ca utlizarea ROBOR nu le permite sa acorde credite in lei pe perioade mai lungi deoarece nu exista o piata a titlurilor de stat.

"Ca sa putem sa facem acest lucru avem nevoie de referinte. Avem nevoie de un pricing cu referinta. Care este leul pe 10 ani in clipa de fata pentru a da un credit pe 10 ani? Nu se paote calcula un pricing pe 10 ani in acest moment", a declarat Sergiu Oprescu, Presedinte Alpha Bank.

Bancherii sustin ca ponderea marea a creditelor in valuta nu este o consecinta a politicilor duse de banci, ci a cererii romanilor, care prefera sa imprumute sume mai mari de bani.

"Bancile comerciale castiga mai mult creditand pe lei decat castiga creditand in valuta", a mai adaugat Sergiu Oprescu.

La sfarsitul lunii mai bancile au acordat populatiei credite in valuta de aproape 46 de miliarde de lei, in vreme ce creditele in lei au depasit 37 de miliarde.

The Money Channel

Ultimele stiri pe BankNews.ro: