BNR: Deprecierea leului si cresterea dobanzilor maresc riscul creditelor neperformante ale IFN-urilor

Data publicarii: 01-07-2008 | Finante-Banci

Deprecierea leului si cresterea ratelor de dobanda practicate de institutiile de credit se pot rasfrange indirect asupra performantelor IFN, prin sporirea creditelor neperformante, precum si prin ritmul de crestere al finantarilor acordate, se arata in raportul BNR asupra stabilitatii financiare.

Riscul de credit reprezinta principalul risc cu care se confrunta institutiile financiare nebancare, sustine Banca Nationala a Romaniei (BNR) in al treilea raport asupra stabilitatii financiare, pe care l-a publicat luni.

La sfarsitul anului trecut, obligatiile institutiilor financiare nebancare fata de banci aveau o pondere de aproximativ 73% in totalul surselor imprumutate, ceea ce ilustreaza gradul mare de dependenta fata de sectorul bancar, ca sursa principala de atragere a fondurilor, se mai arata in raport.

Potrivit BNR, expunerea sistemului bancar romanesc fata de sectorul institutiilor financiare nebancare (IFN) din punct de vedere al creditelor acordate acestuia este destul de redusa, avand o pondere de aproximativ 2,5% din totalul creditului neguvernamental.

O alta caracteristica a interdependentelor sectoriale consta in includerea sectorului asigurarilor in relatia de finantare banci-institutii financiare nebancare, prin intermediul asigurarii de credite solicitate de institutiile de credit pentru acoperirea pierderilor de nerambursare aferente creantelor detinute asupra sectorului IFN.

Valoarea creditelor asigurate de sistemul bancar pentru refinantarea activitatii de leasing era de aproximativ 1,5 miliarde lei la 31 decembrie 2007, potrivit datelor BNR.

In structura activitatilor de creditare a institutiilor financiare nebancare, activitatea de leasing financiar detine cea mai mare pondere, ajungand anul trecut la o valoare a bunurilor finantate de 5% din produsul intern brut (PIB), in timp ce creantele totale ale IFN insumau aproximativ 5,7% din PIB, se mai arata in raport.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: