FNPAR sustine ca Romania nu va mai recupera de la UE 90 mil. euro, reprezentand plati directe

Data publicarii: 02-07-2008 | Finante-Banci

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) sustine ca pana la 30 iunie, au fost platiti, pe extrase bancare ale APIA, 68,49% din totalul celor 1.241.270 de fermieri, dupa ce APIA a anuntat ca a efectuat plati pentru 95% din fermieri.

Directorul executiv al FNPAR, Dan Butanoiu, a declarat marti pentru NewsIn ca in aceste conditii 90 de milioane de euro de la Uniunea Europeana nu vor mai fi decontate Romaniei, pentru ca s-a depasit termenul de 30 iunie pana la care  trebuia sa se efectueze platile.

"Banii se platesc de catre guvern si sunt recuperati de la UE. Cele 90 de milioane de euro nu se vor mai  recupera, a declarat Butanoiu.

Intr-un comunicat transis marti, APIA sustine ca a efectuat pana luni ,30 iunie, plati din fonduri europene si de la bugetul national in valoare de aproximativ 622.046.570 euro, pentru 95% dintre fermierii care au depus cereri de sprijin in anul 2007, dupa aceasta data existand posibilitatea ca suma alocata Romaniei sa fie diminuata.

Pentru platile directe la hectar aferente anului 2007, Romania a primit o alocatie financiara de 440 de milioane de euro, fonduri europene. Potrivit regulamentelor europene, schema de plata unica pe suprafata este suplimentata prin acordarea unor plati nationale directe complementare, cu fonduri de la bugetul national si din FEADR. Totdodata, normele europene prevad ca platile trebuie efectuate pana la data de 30 iunie, pentru fiecare luna de intarziere fiind prevazuta o anumita reducere financiara.

"Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) are de efectuat plati in valoare de 746.452.791 euro, pana la data de 30 iunie 2008. Teoretic, daca platile nu sunt finalizate pana la termenul limita, pentru prima luna de intarziere se aplica o reducere de 10 %, pentru doua luni de intarziere o reducere de 25 %, iar pentru trei luni o reducere de 45 %. De asemenea, dupa patru luni se aplica o penalizare de 70 %, iar peste patru luni reducerea este de 100 %", a declarat in luna mai, pentru NewsIn, director in cadrul APIA, Elena Mierlea.

Aceasta a precizat ca reducerea se aplica doar daca diferenta care mai ramane de platit dupa termenul limita este de sub 4 % din alocatia financiara. De asemenea, reducerea se aplica la suma de 440.000.000 de euro, ceea ce reprezinta doar fondurile europene pentru plati directe.

"Nu putem aprecia la acest moment daca se pune problema unei reduceri la rambursarea sumelor din partea UE, intrucat nu sunt finalizate situatiile a 61.000 de fermieri. Exista posibilitatea sa ne incadram in cuantumul de 4%", a declarat marti pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al APIA, Dragos Nacuta.

Din suma pe care APIA a platit-o pana la data de 30 iunie, "386.995.606 euro reprezinta finantare din Fondul European de Garantare in Agricultura (FEGA), 98.934.241 euro din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si respectiv 136.116.723 de la bugetul national", se arata intr-un comunicat transmis marti de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)

Potrivit documentului, din numarul total 1.241.402 fermieri, 1.117.860 de fermieri au primit sumele aferente platilor unice pe suprafata si celor nationale directe complementare. Totodata, 13.591 de fermieri au fost exclusi de la plata ca fiind neeligibili intrucat au depus cereri  pentru suprafete sub limita admisa de 1 ha sau au depus solicitarea dupa termenul limita de 25 iunie 2007, iar 48.458 fermieri au fost sanctionati cu excluderea de la plata pentru supradeclarari.

Din suprafata de aprox. 9.300.000 ha pentru care s-au depus cereri de sprijin in 2007, au fost efectuate plati pentru 7.655.670 ha, aproximativ 546.000 ha au fost excluse de la plata, iar pentru circa un milion de hectare sunt in curs de finalizare verificarile, corespunzator unui numar de 61.493 fermieri.

APIA mentioneaza ca printre cauzele principale care au generat intarzierea la plata a acestor ultime solicitari de sprijin sunt: existenta unor litigii intre fermieri in ce priveste solicitarea sprijinului pentru aceeasi suprafata in aceleasi bloc fizic, situatie in care ambele parti sunt excluse de la plata pana la solutionarea litigiului, neprezentarea la timp a documentelor de clarificare a regimului de exploatare a terenului, acolo unde in urma controalelor prin teledetectie au fost relevate neconformitati, precum si declararea unor suprafete in blocuri neagricole, fapt care presupune fie respingerea la plata, fie efectuarea de corectii in Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole in urma unor verificari rapide pe teren.

"Estimam ca toate aceste cazuri vor fi solutionate pana la sfarsitul lunii curente, iar cererile de sprijin eligibile sa fie onorate. Dorim sa infirmam pe aceasta cale toate zvonurile potrivit carora fermierii care nu au primit bani pana la 30 iunie a.c. nu vor mai primi ajutor financiar pentru cererile din 2007 nu sunt adevarate si ca exista resurse bugetare alocate pentru acoperirea tuturor acestor obligatii", precizeaza APIA.

In anul 2007 au fost efectuate controale administrative pentru toate cererile de sprijin. In urma acestui control  a rezultat un numar de aproximativ 70.000 de blocuri fizice supradeclarate (doi sau mai multi fermieri au solicitat sprijin pentru acelasi amplasament) si corespunzator un numar de 457.000 de fermieri implicati in conflicte de supradeclarare. "Pentru solutionarea acestor neconcordante a fost nevoie sa fie convocati toti fermierii implicati pentru a aduce clarificari si de asemenea un numar considerabil de vizite pe teren pentru verificari si masuratori ("rapid field visits"). De asemenea, au fost efectuate aproximativ 86.000 controale pe teren (un esantion de 7% din numarul total de cereri de sprijin, selectat atat pe baza analizei de risc, cat si prin metoda aleatorie), din care controale clasice pe teren (masuratori cu GPS) - 29.000 - si controale prin teledetectie - 57000", precizeaza comunicatul APIA.

Un numar de 230.000 de fermieri la nivelul intregii tari vor beneficia de plata suplimentara pentru terenurile din zonele montane defavorizate, in cuantum de 50 euro/ha aditional la platile SAPS si CNDP, acestea fiind autorizate si urmand a fi onorate pana la sfarsitul lunii iulie, dupa aprobarea de catre Comisia Europeana a Planului National de Dezvoltare Rurala, masura respectiva beneficiind de finantare din FEADR.

Printre judetele cu cel mai ridicat procentaj de autorizare la plata se numara: Bacau (100%), Teleorman (99%), Vaslui (99%), Neamt (99%), Mehedinti (99%), Satu Mare (99%), Maramures (99%), precum si multe altele cu peste 98%.
Lista beneficiarilor si sumele primite de acestia vor fi publicate pe pagina web a Agentiei, in cursul acestei saptamani.

"Toti fermierii romani care au depus in 2007 cereri de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national si care au respectat conditiile impuse de legislatiile europeana si nationala, vor primi, in perioada urmatoare, sumele la care sunt indreptatiti", potrivit APIA.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: