Amenzi in domeniul bancar. Vezi lista bancilor sanctionate de Protectia Consumatorului

Data publicarii: 02-07-2008 | Finante-Banci

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a realizat in ultimele luni un amplu control la 20 de institutii bancare, 14 dintre acestea fiind sanctionate pentru incalcarea drepturilor consumatorilor. Valoarea totala a amenzilor s-a ridicat la suma de 150.000 lei. Actiunea a fost demarata dupa ce, de la inceputul anului, la nivelul intregii tari, au fost inregistrate 693 de reclamatii pe serviciile financiar-bancare.

In urma controlului s-au constatat abateri precum "comisioane introduse pe parcursul derularii contractului, modificarea unilaterala a dobanzilor si comisioanelor fara notificare, rambursari anticipate neoperate in cont, tranzactii bancare eronate, lichidari de conturi neoperate, calcul gresit la lichidarea conturilor, informarea incorecta si incompleta a consumatorilor cu privire la conditiile de creditare, inainte de semnarea contractului de credit etc.

Conform unui comunicat remis de ANPC, institutiile bancare, sanctionate contraventional pentru una sau alta dintre abaterile mentionate mai sus, sunt Banca Romaneasca, Volksbank, Credit Europe Bank, Piraeus Bank, Raiffesen Bank, BRD-Groupe Societe Generale SA, OTP Bank Romania SA, Libra Bank, Carpatica, respectiv BCR, ABN AMRO Bank, Unicredit Tiriac Bank, CEC SA si Bancpost SA, cu mentiunea ca acestea din urma au contestat procesul verbal in justitie.

In scopul asigurarii unui grad ridicat de protectie pentru clientii bancilor, ANPC va initia o lege cu masuri de protectie a consumatorilor de servicii financiare. Aceasta presupune stabilirea unor comisioane nemodificabile ca valoare, fixa sau procent, pe toata durata derularii unui contract de credit si stabilirea unei formule clare si transparente de calcul a dobanzii variabile.

O alta masura care ar putea fi luata ar fi implementarea si in tara noastra a unui Cod de Bune Practici in domeniul bancar, decizie voluntara care apartine bancilor, dar care reprezinta o conditie pe piata financiara mondiala. ANPC are in vedere si necesitatea educarii consumatorului de servicii bancare, acest lucru fiind posibil prin campanii de informare publica sustinute la nivel national.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: