Angajatorii romani critica lipsa de muncitori calificati ca obstacol in dezvoltarea afacerilor

Data publicarii: 03-07-2008 | Economie

Lipsa de muncitori calificati este un obstacol important in calea cresterii afacerilor, spun angajatorii din Romania si din alte state din regiune, potrivit unui raport publicat de Banca Mondiala (BM).

Nu doar angajatorii din Romania denunta lipsa muncitorilor calificati ca un impediment in calea dezvoltarii afacerilor lor, ci si cei din Cehia, Ungaria, Polonia, Letonia si Lituania.

Criza de forta de munca a survenit mai ales din 2005, ca o constrangere a extinderii ratei angajarii in noile tari membre ale Uniunii Europene (UE), potrivit raportului "Inovare, incluziune si integrare: De la tranzitie la convergenta in Europa Rasariteana si fosta Uniune Sovietica" publicat de Banca Mondiala.

Ratele mici ale angajarii si cele accentuate ale somajului coexista cu o crestere a ratelor de locuri de munca vacante in constructii si productia industriala si cu o extindere a cererii de forta de munca.

Fenomenul este cauzat, partial, de faptul ca somerii nu au calificarile necesare pentru ocuparea locurilor de munca vacante. Astfel, exista o oferta excesiva de forta de munca necalificata, mai ales in Bulgaria, Cehia, Ungaria si Slovacia, se mai arata in raport.

Pentru reducerea ratei somajului si cresterea participarii fortei de munca in aceste tari, Banca Mondiala propune o adecvare mai buna a sistemelor educationale la nevoile pietei muncii si incurajarea continuarii studiilor pe toata durata vietii.

Majoritatea saracilor din statele Europei de Est si tarile foste membre ale Uniunii Sovietice sunt adulti angajati si copii. Astfel, in Romania, 35% dintre saraci sunt copii si 37,6%, persoane adulte angajate. Batranii din Romania reprezinta 7,6% dintre oamenii saraci din tara, potrvit raportului Bancii Mondiale.

Populatia din multe tari in tranzitie este in scadere, mai arata raportul Bancii Mondiale, care estimeaza ca Romania s-ar putea confrunta cu o diminuare a populatiei de aproape 10% in perioada 2000-2025.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: