58,37% dintre romani nu isi iau toate zilele de concediu dintr-un an

Data publicarii: 03-07-2008 | HR/Cariere

Cresterea numarului locurilor de munca oferite persoanelor cu potential, dar fara experienta, in aceasta categorie incadrandu-se elevi si studenti, a fost de 262%. Acest lucru, combinat cu absolvirea a doua generatii de studenti in acelasi an, a ajutat companiile sa foloseasca presiunea concurentiala creata pentru a-si ocupa necesarul de joburi.

Ofetele de munca pe domeniul software au crescut cu doar 27% in prima jumatate a anului 2008. Un motiv este cresterea foarte mare a salariilor din acest domeniu, care determina companiile sa creasca eficienta angajatilor existenti, pentru a-si eficientiza costurile cu forta de munca. Salariile nete pentru programatori au atins aproape nivelul celor din Vest, dar productivitatea muncii este mai mica.

Asadar, este in interesul angajatorilor sa faca presiuni pentru cresterea eficientei, combinata cu tinerea costurilor sub control.

De asemenea, firmele au inceput sa apeleze la head-hunting, intrucat numarul de aplicanti chiar la anunturile de angajare existente a scazut foarte mult.

Ofertele pentru organizatii non-profit si voluntariat cresc pana la 278%, fapt ce denota ca ne indreptam catre o stare de normalitate pe acest domeniu. Si in Romania apar astfel de organizatii bazate pe non-profit si voluntariat, care incep sa se implice activ in societate. Desi numarul este inca mic, comparativ cu tarile din vestul Europei, trendul de crestere este foarte bun.

Potrivit sondajului realizat de BestJobs, un numar de 46% dintre romani spun ca ar prefera sa lucreze in alta tara a Uniunii Europene, iar restul de 54% dintre cetatenii romani au declarat ca prefera sa lucreze in Romania. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 3.450 de persoane, in perioada 15-30 iunie 2008.

La intrebarea "Tu iti iei toate zilele de concediu?", 58,37% dintre respondenti au declarat ca NU isi iau toate zilele. La sondaj au raspuns 6.817 persoane in perioada 19-30 iunie 2008.

Cele mai cautate cuvinte-cheie de romani in 2008 au fost: secretara, sofer, director, part-time, inginer, economist, contabil, manager, director general, operator, casier, operator calculator, gestionar, agent vanzari.

BestJobs Index masoara cresterea pietei muncii din Romania raportat la perioada de referinta. Este calculat tinand cont de cresterea numarului de anunturi dintr-un domeniu, raportat la cresterea totala. Sunt luate in calcul anunturile de pe bestjobs, cele din presa scrisa si de pe site-urile companiilor.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: