Fostele tari comuniste trebuie sa urce productivitatea pentru o crestere sustinuta a economiei

Data publicarii: 03-07-2008 | Economie

Tarile din Europa Rasariteana si fosta Uniune Sovietica au depasit criza din anii '90, dar trebuie sa asigure inovarea, includerea tuturor cetatenilor in dezvoltarea tarilor lor si integrarea in economia mondiala pentru o crestere economica sustinuta, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale.

Cresterea productivitatii depinde de existenta unui mediu de afaceri favorabil, in special a unuia in care sa functioneze concurenta, a unui sector financiar dezvoltat in profunzime, a unei bune administratii publice, ca si a unei infrastructuri si unor calificari si competente superioare, se arata in studiul "Inovare, incluziune si integrare: De la tranzitie la convergenta in Europa Rasariteana si fosta Uniune Sovietica ", realizat de Banca Mondiala.

"In ce priveste importanta concurentei pentru restructurarea activitatii firmelor, economiile in tranzitie urmeaza calea economiilor de piata dezvoltate. De asemenea, sectoarele de afaceri si financiare ale acestora se maturizeaza, ele  bazandu-se in mai mica masura pe surse familiale si informale pentru finantarea investitiilor fixe", a declarat economistul-sef pentru regiunea Europa si Asia Centrala din Banca Mondiala si autor al raportului, Pradeep Mitra.

In aspecte fundamentale ale mediului de afaceri precum concurenta si finantarea, care determina comportamentul firmelor, se constata un proces de maturizare si convergenta in directia celor existente in economiile de piata dezvoltate din Europa Occidentala. Aceasta convergenta este mai pronuntata in noile state membre ale Uniunii Europene. Cele din Comunitatea Statelor Independente (CSI) urmeaza aceeasi cale, dar sunt ceva mai in urma, se arata in studiul Bancii Mondiale.

Potrivit studiului, cresterea ocuparii a fost foarte slaba aproape pretutindeni, reflectand interactiunea dintre cresterea numarului de locuri de munca in noile firme private care au putut ocupa nise de piata inexistente in economia centralizat planificata, si reducerea acestuia in intreprinderile de stat si privatizate.

In ce priveste inovarea, trecerea de la economia de comanda la cea de piata a determinat o dezindustrializare si extindere a sectorului serviciilor. Mitra considera ca "pentru cresterea productivitatii, firmele trebuie fie sa inoveze, sa dezvolte cunostinte care sunt noi la nivel mondial, fie sa absoarba cunostinte, sa integreze si comercializeze cunostinte care sunt noi la nivelul firmei, dar nu si la nivel mondial".

Potrivit lui Mitra, "cresterea productivitatii firmelor este mai mare atunci cand acestea se confrunta cu presiuni sporite din partea concurentei interne pentru crearea de noi produse si piete. Pradeep Mitra s-a referit la companiile care fac parte din industrii care se bazeaza mai mult pe finantare externa, in tari cu sectoare financiare mai dezvoltate, regulile sunt mai previzibile, increderea in sistemul juridic este mai mare si ofera in mai mare masura muncitorilor lor pregatire la locul de munca. De asemenea, "numarul principalelor servicii de telefonie puse la dispozitie este mai ridicat, si penele de curent sunt mai rare", a mai spus Mitra.

Raportul arata modul in care anumite aspecte cheie ale mediului de afaceri din Regiune se maturizeaza si converg catre cele din economiile de piata dezvoltate. 

Studiul mai arata ca slaba crestere a locurilor de munca in UE8 si Europa de Sud-Est este rezultatul reducerii drastice a dimensiunii firmelor de stat si privatizate care a  depasit cresterea puternica a locurilor de munca la firmele nou create - firme care au fost intotdeauna private. 

Convergenta in ceea ce priveste rezultatele pe piata muncii se datoreaza atat reducerii ritmului de crestere a angajarii la firmele nou create, cat si reducerii dimensiunii firmelor de stat si privatizate din grupul tarilor mai avansate pe calea tranzitiei.

O reforma cruciala la inceputul tranzitiei, conform raportului, a constituit-o liberalizarea preturilor - deschiderea pietelor interne de bunuri comercializabile la preturi internationale si inceperea integrarii tarilor din Europa Rasariteana si fosta Uniune Sovietica in economia mondiala.

Multe din tarile Europei Rasaritene si din fosta Uniune Sovietica se confrunta acum cu o a treia tranzitie - imbatranirea populatiei.  Proiectiile demografice sugereaza ca in 2025 media de varsta in Slovenia va fi de 47 ani, ceea ce va face ca populatia tarii sa se numere printre cele mai in varsta din lume.

In Bulgaria, unul din cinci locuitori va avea peste 65 de ani. Populatia Ucrainei  se va reduce cu o cincime, iar a Rusiei cu mai mult de o zecime. Imbatranirea va face ca ponderea populatiei de varsta activa (15-64 ani) in totalul populatiei sa scada rapid dupa 2015 - peste mai putin de zece ani - in UE8, Europa de Sud-Est si tarile CSI cu venit mediu.

Mitra a mentionat ca  "provocarea pe care imbatranirea rapida a populatiei intr-un mare numar de tari in tranzitie din Europa Centrala si de Sud-Est, precum si in Rusia, Ucraina si Belarus o reprezinta pentru cresterea economica este serioasa si sistemica.

Contracararea ei impune, in primul rand, valorificarea la maximum a capitalului social si fortei de munca existente - prin toate reformele privind mediul de afaceri necesare cresterii productivitatii. In al doilea rand, ea face necesara utilizarea tuturor resurselor umane ale unei tari, si nu doar a unei parti a acestora, prin cresterea varstei de pensionare care sa fie aceeasi pentru barbati si femei, precum si, acolo unde situatia fiscala o permite, reducerea impozitarii fortei de munca care face ca angajarea acesteia sa fie costisitoare, potrivit studiului.

In al treilea rand, ea impune reforma sistemelor de pensii si de sanatate, astfel incat presiunile fiscale sa nu impiedice cheltuielile care sunt de dorit a fi efectuate in infrastructura si sistemele de protectie sociala, precum si investitiile private pentru cresterea productivitatii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: