Liderii G8 se reunesc luni in Japonia, in contextul tulburarilor economice mondiale

Data publicarii: 04-07-2008 | International

Liderii tarilor industrializate din G8 se reunesc de luni pana miercuri la Toyako, in nordul Japoniei, in contextul in care socul petrolier, cresterea preturilor la alimente si criza mondiala a creditelor au afectat stabilitatea economica si sociala mondiala, comenteaza AFP.

Japonia, care prezideaza anul acesta clubul marilor puteri economice ale lumii, doreste sa faca din incalzirea climatica si dezvoltarea Africii temele centrale ale summitului de la Toyako. Presedintia nipona a G8 a invitat un numar record de 14 tari care nu fac parte din organizatie, dintre care sapte state africane, plus cinci organizatii internationale.

Dincolo de agenda oficiala, problemele economice risca sa acapareze o mare parte din dezbaterile sefilor de stat si de guvern din G8 (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Rusia, la care se adauga Comisia Europeana). Dezbaterile vor dura trei zile si se vor desfasura departe de lume, intr-un hotel de lux izolat in mijlocul unui somptuos peisaj vulcanic.

Cei opt si-au incheiat summitul precedent de la Heiligendamm, Germania, proclamand ca "economia mondiala este in stare buna". Un an mai tarziu, pretul petrolului este dublu fata de cat era, dolarul a cazut vertiginos, Statele Unite sunt amenintate de recesiune, inflatia a atins cote mari si sistemul financiar mondial a traversat una dintre cele mai grave crize din istoria sa, obligand G8 sa isi revada de urgenta diagnosticul.

"Pretul petrolului si al alimentelor vor fi una dintre axele discutiilor, caci aceasta problema este pe cale sa degenereze intr-o veritabila criza, in special in tarile sarace", prezice Kazuhiko Yano, economist la Institul de cercetare Mizuho de la Tokyo.

Pentru John Kirton, directorul grupului de cercetare privind G8 de la Universitatea din Toronto, summitul ar putea sa abordeze problema scumpirii petrolului lansand un triplu apel. "Unu: sa abolim subventiile pentru carburanti. Doi: sa suprimam controlul asupra preturilor si sa lasam piata sa actioneze. Trei: sa spunem 'da' energiei nucleare. Dar pentru aceasta ultima problema, va trebui ca Angela Merkel sa renunte la veto-ul Germaniei", prezice el.

Potrivit presei nipone, G8 va institui un grup de lucru pentru combaterea crizei alimentare. Acesta va examina in special posibilitatea ridicarii restrictiilor de export care impiedica tarile bogate sa vanda celor nevoiase stocurile lor excedentare de alimente.

Sedinta de lucru propriu-zisa a G8 va avea loc marti. Ziua de luni va fi consacrata unei reuniuni intre G8, invitatii sai africani (Africa de Sud, Algeria, Etiopia, Ghana, Nigeria, Senegal, Tanzania, Uniunea Africana), ONU si Banca Mondiala.

Summitul se va incheia miercuri, zi plasata sub tema mediului, care va incepe cu o reuniune a G8 cu Brazilia, Coreea de Sud, China, India, Mexic si Africa de Sud, si se va incheia cu o sedinta de lucru a celor 16 "mari economii mondiale (cele enumerate, la care se adauga Australia si Indonezia) carora li se alatura ONU, Banca Mondiala si Agentia Internationala a Energiei.

Comunicatul final al primului summit G8, din 1975, nu cuprindea decat 15 paragrafe sobre. Cel al summitului de la Heiligendamm de anul trecut a avut opt pagini si a abordat peste 20 de subiecte diplomatice si economice. Cel de la Toyako ar trebui sa urmeze aceasta tendinta.

"Ca si la summiturile precedente, programul va fi foarte incarcat si comunicatul final va semana cu un pom de Craciun", crede Andrew F. Cooper, specialist in G8 la Universitatea de la Waterloo (Ontario, Canada).

Dosarul nord-coreean, situatia politica din Zimbabwe si Myanmar sau securitatea din Afganistan fugureaza printre chestiunile care vor fi cu siguranta abordate de Grupul celor opt.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: