Ministerul Finantelor ar putea fi restructurat, potrivit Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila

Data publicarii: 04-07-2008 | Finante-Banci

Versiunea finala a Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila, supusa, joi, dezbaterii publice, recomanda Guvernului sa ia in considerare o posibila restructurare a Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) in Minister al Energiei si Resurselor.

Documentul mai propune si crearea, la nivelul executivului, a unui institut national de planificare strategica, al carui rol ar fi sa elaboreze si sa urmareasca strategiile de dezvoltare economica si sociala a Romaniei, corelate cu capitalul natural pe termen mediu si lung, precum si de asigurare a coerentei programelor guvernamentale cu cele de finantare comunitara.

Strategia prevede si infiintarea unui oficiu independent, care sa monitorizeze piata de energie in conditii de transparenta.

In plus, se subliniaza nevoia pregatirii urgente a unei strategii pe termen lung privind evolutia demografica si migratia, urmata de politici coerente privind resursele umane, educatia, formarea profesionala si sanatatea publica.

Potrivit ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, implementarea strategiei nationale ar trebui sa intre in obligatia unui Comitet Interdepartamental de Dezvoltare Durabila, infiintat la guvern si condus de un viceprim-ministru sau de premier.

"Acest comitet va trebui sa prezinte Parlamentului un raport anual cu monitorizarea indicatorilor dezvoltarii durabile si a stadiului in care se afla Romania. De asemenea, va trebui sa asigure legatura atat cu Comisia Europeana, cat si cu alte institutii europene din domeniu", a precizat ministrul mediului.

Strategia mai ia in calcul elaborarea unor bugete nationale multianuale pe sapte ani, conform practicilor Uniunii Europene, ce vor putea fi revizuite in fiecare an, pentru a asigura finantarea continua a obiectivelor dezvoltarii durabile.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: