Romanii au cheltuit 30% din venituri pe mancare, bautura si tigari, in primul trimestru

Data publicarii: 04-07-2008 | Economie

Romanii au avut, in primul trimestru din 2008, venituri medii lunare de aproape 2.000 lei pe gospodarie si de 685 lei pe persoana, cheltuielile cu mancarea, bauturile alcoolice si tigarile reprezentand 30,14% din totalul veniturilor, potrivit datelor publicate, vineri, de Statistica.

Cheltuielile totale ale populatiei au fost in primul trimestru, in medie, de 1.806 lei lunar pe gospodarie (619 lei pe persoana) si au reprezentat 90,4% din veniturile totale, arata datele Institutului National de Statistica (INS). Principalele destinatii au fost consumul de bunuri alimentare si nealimentare, taxele si impozitele, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei.

Desi nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare in mediul urban fata de cel rural cu 576 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 73 lei. Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au reprezentat, in primele trei luni, 40,3% din consumul gospodariilor. Pe pozitia secunda au fost cheltuielile legate de locuinta, cu 23,2%, in special consumul de utilitati. Cheltuieilile cu bauturile alcoolice si tutunul au reprezentat 6,2% din totalul cheltuielilor de consum.

Pentru sanatate si educatie, romanii au alocat sume nesemnificative din totalul cheltuielilor de consum, de 4,5%, respectiv 0,9%.

In primele trei luni ale acestui an, gospodariile au obtinut in medie venituri banesti lunare de 1.612 lei, iar la nivelul fiecarei persoane, acestea s-au ridicat la 553 lei. Veniturile lunare in natura au fost de 386 lei pe gospodarie si 132 lei pe persoana, iar salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, mai precis 51,1% din veniturile totale ale gospodariilor, de 1.998 lei.

Alte resurse financiare au provenit din prestatii sociale, in proportie de 21,8%, din agricultura - 1,9%, din activitati neagricole independente - 2,4%, precum si din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei, de 0,4%, respectiv 1,6%.

In functie de mediul de rezidenta, s-au inregistrat diferente semnificative, in sensul ca veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 42,1% mai mari decat ale celor din mediul rural si cu 14,9% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile au provenit in proportie de 63,5% din salarii, de 20,2% din prestatii sociale, in timp ce veniturile in natura au reprezentant 10,6% din total. Spre deosebire, in mediul rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 38% din totalul veniturilor. O treime a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 4,9% din totalul veniturilor. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit veniturilor salariale (28,5%) si celor din prestatii sociale (24,7%).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: