BNR bate 500 de monede de argint dedicate aniversarii primelor tiparituri de pe teritoriul romanesc

Data publicarii: 04-07-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 7 iulie 2008, o moneda din argint dedicata aniversarii a 500 de ani de la realizarea primelor tiparituri de pe teritoriul romanesc, la Manastirea Dealu, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si Casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR.

Caracteristicile monedei din argint sunt urmatoarele:

  • valoare nominala: 10 lei
  • material:   argint 999 ‰;
  • greutate:   31,103 grame;
  • forma:    rotunda;
  • diametru:   37 mm;
  • calitate:    proof;
  • margine:   zimtata;

Aversul prezinta, in partea dreapta, decoratiunea frontispiciului unei pagini din Liturghierul tiparit de Macarie in 1508, textul "500 DE ANI DE TIPAR PE TERITORIUL ROMANESC" si anul de emisiune - 2008, iar in partea stanga, inscriptia "ROMANIA", stema Romaniei si valoarea nominala - 10 LEI.

Reversul prezinta, in partea de sus, incinta Manastirii Dealu, vazuta prin poarta clopotnitei si inscriptiile "1508", respectiv "MANASTIREA DEALU", iar in partea de jos, sub un arc de piatra ornamentat, imaginea a doi tipografi din secolul al XVI-lea".

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din argint, din emisiunea dedicata aniversarii a 500 de ani de la realizarea primelor tiparituri de pe teritoriul romanesc, la Manastirea Dealu, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: