Majorarea salariului minim la 540 lei ar spori incasarile la buget cu 128 milioane lei

Data publicarii: 07-07-2008 | Economie

Cresterea salariului minim la 540 lei ar fi benefica pentru economie si ar spori veniturile la bugetul asigurarilor sociale cu 128 milioane lei, sustin o parte din analisti intervievati de NewsIn, in timp ce altii considera ca o noua crestere a salariilor ar face ca inflatia sa scape de sub control.

"Nu inteleg de ce Executivul refuza sa accepte solicitarile sindicalistilor, in conditiile in care majorarea salariului minim de la 500 lei la 540 lei ar avea ca efect o crestere a inflatiei cu maximum 0,2 puncte procentuale. Avantajele acestei majorari ar fi insa multiple, iar cea mai importanta ar fi cresterea bazei de impozitare si implicit a bugetului asigurarilor sociale. Veniturile destinate pensiilor ar creste, astfel, cu 128 milioane lei", a explicat avocatul Gabriel Biris, specialist in taxe si impozite.

In  plus, majorarea salariului minim brut la 540 lei ar atrage reducerea numarului celor care activeaza in "zona gri" a fiscalitatii, a mai spus Biris si a adaugat ca singurii care au de castigat de pe urma mentinerii salariului minim la 500 lei sunt angajatorii, care vor continua sa le ofere salariatilor diferite beneficii "in plic" pentru a ocoli plata taxelor.

"Majorarea salariului minim cu 40 lei ar fi resimtita in proportie destul de mica in cresterea inflatiei, insa ar avea ca efect pastrarea puterii de cumparare a populatiei dupa cresterile consecutive ale preturilor din ultima perioada", sustine si directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea. El a mai spus ca Guvernul ar putea sa elimine, in totalitate, efectele inflationiste prin reducerea unor cheltuieli bugetare si ar avea de castigat ca urmare a cresterii contributiilor la asigurarile sociale.

In schimb, analistul financiar Bogdan Baltazar sustine ca majorarea salariilor cu 8% ar spori foarte mult presiunile inflationiste si ar aduce dezavantaje enorme economiei romanesti. "Dezavantajele ar fi enorme in raport cu eventualele castiguri pe care le-ar putea aduce aceasta masura intrucat inflatia ar fi scapata de sub control. Din pacate angajatii cu salariile cele mai mici din economie au de suferit de pe urma dublarii salariilor din administratia publica, care au inflamat inflatia in ultimul an. O alta majorare nu se mai poate face acum pentru ca s-ar ajunge la o noua sarabanda a preturilor", a afirmat Baltazar.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a atras atentia in repetate randuri asupra riscurilor inflationiste pe care le atrag majorarile salariale. Pentru finalul lui 2008, banca centrala tinteste o inflatie anuala de 3,8%, dar mizeaza pe una de 6%. Preturile au inregistrat o crestere anuala de 8,64% in martie, cel mai inalt nivel din acest an, iar cei mai multi analisti economico-financiari anticipeaza o inflatie de peste 9% in iulie, pe seama noilor scumpiri la energia electrica si gaze naturale de la inceputul acestei luni.

Sindicatele pluseaza si cer Guvernului un salariu minim de 600 lei, daca nu s-a putut de 540 lei

Sindicalistii au anuntat ca se vor intalni, luni, cu reprezentantii Ministerului Muncii si cu cei ai Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) pentru a cere majorarea salariului minim la 600 lei, dupa ce Executivul a refuzat sa accepte majorarea salariului minim la 540 lei, incepand cu 1 iulie.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat, pentru NewsIn, ca negocierile de la Guvern vor fi precedate de o intalnire la care vor participa toti liderii confederatiilor sindicale, unde va fi pusa la punct o strategie comuna privind protestele din aceasta vara. "Vom decide daca vom continua cu pichetarea institutiilor sau vom organiza mitinguri in cele mai importante judete ale tarii. Este posibil sa se decida chiar incetarea protestelor si reluarea acestora la toamna", a afirmat liderul sindical.

Potrivit sindicalistilor, vineri au fost organizate pichete in zece judete din tara, unde au participat, in total, aproape 500 de sindicalisti de la CNSLR Fratia si Cartel ALFA. La protestele din fata Ministerului Muncii si Ministerului de Finante au participat aproape 100 de persoane.

Sindicatele vor organiza, luni, alte 12 pichete in fata prefecturilor din judetele Botosani, Caras-Severin, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Hunedoara, Mures, Olt, Prahova, Tulcea si Timis.

Negocierile dintre sindicate si Guvern privind majorarea salariului minim s-au incheiat la mijlocul saptamanii trecute, dupa ce reprezentantii Executivului au decis ca salariul minim sa ramana, cel putin pana la sfarsitul acestui an, la nivelul de 500 lei, potrivit ministrului Muncii, Paul Pacuraru.

"Exista riscul de escaladare a inflatiei, ca urmare a cresterii salariale nesustinute de productivitatea muncii", a motivat Pacuraru decizia Guvernului de a ingheta salariul minim. "Este problema confederatiilor sindicale si a patronatelor aceasta crestere salariala, iar Guvernul nu este factor de negociere in aceste discutii, ci doar mediator", a adaugat ministrul Muncii.

La randul sau, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca banii alocati la rectificarea bugetara vor fi pentru programe de investitii, nu pentru cresteri salariale.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: