Bancile europene vor afisa deprecieri mari de active in trimestrul al doilea

Data publicarii: 07-07-2008 | Finante-Banci

UBS si alte banci europene vor afisa deprecieri de active de miliarde de euro, ca urmare a crizei creditelor ipotecare cu grad mare de risc, desi pierderile din trimestrul al doilea ar trebui sa fie mai mici decat cele inregistrate in cele trei luni precedente, spun analistii, citati de Reuters.

Reprezentanti ai UBS declarasera, la sfarsitul saptamanii trecute, ca banca ar trebui sa recupereze integral peirderile anuntate anterior, in trimestrul aprilie-iunie ca urmare a unei scutiri de impozite ce contrabalanseaza deprecierile de active, in contextul deteriorarii conditiilor de pe piata.

Analistii, insa, anticipeaza ca UBS, care a facut deja deprecieri de active de peste 36 miliarde dolari, ar putea face deprecieri suplimentare de active, cuprinse intre 4 miliarde si 8 miliarde franci elvetieni (3,9-7,8 miliarde dolari).

Deutsche Bank ar putea face deprecieri de active de peste 3 miliarde euro (4,7 miliarde dolari), iar printre bancile ce ar putea suferi efecte negative ale crizei creditelor se numara si Credit Suisse, Societe Generale sau Barclays, spun analistii, citati de Reuters.

Companiile europene au facut deprecieri de active de peste 150 miliarde dolari, de la declansarea crizei creditelor pana in prezent, in timp ce deprecierile integrale de active de pe pietele internationale se ridica la 330 miliarde dolari, potrivit Reuters Estimates.

Analistii de la banca americana JPMorgan se asteapta ca bancile continentale cele mai mari ale Europei sa afiseze deprecieri de active de 61 miliarde euro pana la sfarsitul anului. Din moment ce au fost inregistrate deja deprecieri de active pentru cea mai mare parte din suma, inseamna ca restul se vor cifra la aproape 13 miliarde euro, au adaugat bancherii de la JPMorgan, potrivit Reuters.

Reprezentantii JPMorgan aratasera, saptamana trecuta, ca Deutsche Bank va avea deprecieri de active de 5,6 miliarde dolari, UBS, de 5 miliarde dolari, Societe Generale, de 3 miliarde dolari, iar Natixis, de 2,2 miliarde dolari. Deprecierile de active pe care le va anunta Credit Suisse vor fi de 2 miliarde dolari, cele ale Credit Agricole, de 1,4 miliarde dolari, iar ale BNP Paribas, de 1,1 miliarde dolari, mai anticipasera analistii, citati de Reuters.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: