ABN Amro a derulat tranzactii cu 2 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera

Data publicarii: 07-07-2008 | Finante-Banci

ABN Amro este singura banca din Romania care tranzactioneaza in prezent certificate de emisii de gaze cu efect de sera (EUA) si a derulat din martie pana in prezent tranzactii cu peste 2 milioane de certificate pentru firmele romanesti, a spus Adrian Dragan, Corporate sales in cadrul ABN AMRO Romania.

"Operatorii romani inca nu stiu ce pot face cu aceste certificate insa, in functie de infomatiile care vor fi in piata, numarul tranzactiilor va creste. Ne asteptam ca primii interesati sa fie operatorii puternici de la noi care au detineri importante de certificate si valori mari pe piata. Acestia nu vor ramane la tranzactii simple de vanzare-cumparare, ci vor efectua si unele mai complicate de genul: imprumuturi pe baza de EUA ori tranzactii swap intre EUA/CER", a mentionat Dragan.

Certificatele de emisii de gaze de sera pentru anul 2008 nu au fost alocate inca in 20 de tari ale Uniunii Europene, printre care si in Romania, dar ele vor fii alocate cel tarziu pana la sfarsitul anului, conform oficialilor din cadrul Ministerului Mediului.
"In acest moment piata Ceritifatelor de carbon ofera anumite avantaje generate de diferenta de pret intre certificatele EUA si CER, precum si intre certificatele EUA avand date de decontare diferita.

Aceasta diferenta poate fii arbitrajata de catre companii generand un profit pentru acestea. Estimam ca piata se va maturiza si va elimina aceste posibilitati de arbitrajare si recomandam companiilor sa incheie tranzactii intr-un interval cat mai scurt pentru a putea beneficia de aceste avantaje, cei mai rapizi fiind avantajati". a mentionat Dragan
 
Pentru perioada 2008-2012, in planul national de alocare au fost aprobate 229 de instalatii si 75,94 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de sera de catre Uniunea Europeana (UE), din care cea mai mare pondere (146 instalatii) in schema de comercializare a EUA este detinuta de sectorul energetic.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: