Autoritatile americane au descoperit nereguli in cadrul activitatii agentiilor de rating

Data publicarii: 09-07-2008 | International

Agentiile de evaluare financiara nu si-au gestionat corespunzator conflictele de interese atunci cand au acordat ratinguri produselor structurate precum valorile mobiliare garantate prin ipoteci, a anuntat Comisia pentru Schimburi si Valori Mobiliare (SEC) din SUA, informeaza Reuters.

Agentiile de rating au politici si proceduri menite sa previna influentarea acordarii sau mentinerii unui rating pozitiv, pentru a atrage afaceri pentru o anumita companie.

Una dintre agentiile de rating a permis managerilor de analiza sa participe direct la discutiile legate de comisioane cu emitentii, pana la inceputul anului 2007, cand a schimbat aceasta politica, arata raportul Comisiei pentru Schimburi si Valori Mobiliare (SEC).

O alta agentie de rating a permis managerilor de analiza sa participe la discutiile interne legate de stabilirea comisioanelor pentru un anumit produs.

"Analistii pareau sa fie constienti, in momentul in care acordau un anumit rating, de interesul de afaceri pe care il avea agentia in asigurarea calificativului", arata raportul, fara sa numeasca firmele sau persoanele implicate.

Raportul mai precizeaza ca toate agentiile de rating analizate de SEC au adoptat sau au anuntat ca vor adopta "masuri menite sa imbunatateasca integritatea si corectitudinea datelor legate de credite, pe care le primesc".

SEC a propus deja reguli pentru a reduce conflictele de interese, precum a interzice angajatilor agentiei de rating sa structureze aceleasi produse pentru care acorda ratinguri.

SEC a propus si alte reguli pentru a reduce dependenta Wall Street de evaluatorii financiari, ca parte din schimbarile determinate de criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat.

Agentii de rating precum Moody's, Standard & Poor's si Fitch Ratings au fost acuzate ca au contribuit la criza creditelor ipotecare, prin acordarea de ratinguri ridicate unor produse financiare care au suferit o deteriorare.

NewsIn