BCR: Cei mai mari clienti de private banking au conturi de peste 10 milioane de euro

Data publicarii: 09-07-2008 | Finante-Banci

Activele administrate de departamentul de Private Banking al BCR, cea mai mare banca din Romania, au sporit cu 60% in ultimele 12 luni, depasind un miliard de euro, potrivit lui Alex Titus Dumitrescu, directorul departamentului de specialitate al BCR. Estimarile privind volumul total al pietei serviciilor de private banking din Romania ajung pana la trei mld. euro, alti jucatori importanti fiind ING Bank, pionierul acestor servicii in Romania, BRD, UniCredit Tiriac Bank si Raiffeisen Bank Romania.

"Cele mai mari conturi ale clientilor nostri depasesc echivalentul a zece mil. euro", a declarat Dumitrescu pentru Business Standard. Peste 4.000 de oameni de afaceri folosesc serviciile celor 30 de manageri private banking de la BCR. Numarul clientilor "bancherilor personali" de la BCR a crescut cu aproape 50% in ultimul an, portofoliul mediu al acestora fiind de circa 250.000 de euro. Pe de alta parte, la agentia de Private Banking a BRD, portofoliul mediu valoreaza aproximativ 700.000 de euro, potrivit Danei Bajescu, director Grup BRD Dorobanti. "BRD nu si-a propus sa administreze patrimoniul unui numar impresionant de clienti, ci mai degraba sa aiba in portofoliu clienti cu mare potential", a declarat Dana Bajescu.

La randul sau, UniCredit TiriacBank administreaza, active de peste 250 mil. euro in Private Banking, potrivit datelor la 30 iunie. Portofoliul mediu al unui investitor era de 200.000 de euro.

"Clientii de tip private banking sunt, in general, investi- tori conservatori care prefera instrumentele bancare si mai putin pe cele ale pietei de capital", adauga oficialul BCR. Orizontul plasamentelor de tip private banking de la BCR este de doi, cel mult trei ani, spre deosebire de cei de pe pietele mature, in care plasamentele se fac pe termen de cel putin zece ani. Investitorii "conservatori" romani sunt insa mult mai grabiti decat cei de pe pietele mature. "Prin urmare, caderea pietelor de capital nu afecteaza activitatea de private banking, profilul conservator al investitorului de acest tip indemnandu-l cel mult la plasamente in obligatiuni", spune Alex Titus Dumitrescu.

Serviciile de private banking se adreseaza clientilor cu mare potential de investitie si ofera, teoretic, posibilitatea plasamentului in toate tipurile de instrumente, incepand cu cele bancare si titlurile cu venit fix, continuand cu plasamentele in aur si petrol, cel mai des prin intermediul contractelor la termen, sau in active imobiliare si sfarsind cu achizitiile de arta si pe piata de capital.

Nivelul minim al plasamentului initial este de 100.000 euro la BRD si de 75.000 euro la BCR. "O estimare realista si relativ prudenta" a oficialului BRD vizeaza o crestere pe termen mediu cu 30-40% a numarului clientilor de pe aceasta piata. "Anul trecut, valoarea activelor administrate de noi a crescut cu 50%, pana la 200 mil. euro", ne-a spus Monica Ionescu, care conduce operatiunile de private banking la UniCredit Tiriac Bank.

Business Standard