Romania inregistreaza cea mai slaba performanta in domeniul inovatiei, dintre tarile din regiune

Data publicarii: 09-07-2008 | Economie

Romania inregistreaza un nivel slab de inovatie din cauza lipsei unui mediu favorabil dezvoltarii acesteia, dar si pe fondul erodarii fortei de munca ieftine, se arata intr-un studiu realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) in 12 tari din Europa Centrala si de Est.

Sondajul evidentiaza, de altfel, faptul ca la nivelul Europei Centrale si de Est se inregistreaza un punctaj slab la nivel de inovatie, ceea ce risca sa compromita cinci ani de crestere economica, pe fondul erodarii pietei fortei de munca ieftine.

"Avantajul costurilor reduse ale fortei de munca, initial un catalizator pe termen scurt al cresterii economice din regiune, incepe sa se erodeze si trebuie sa fie inlocuit cu o strategie durabila, pe termen lung, pentru asigurarea succesului. O abordare planificata si controlata privind promovarea inovatiei sunt elementele care diferentiaza economiile de succes, iar o colaborare stransa intre guverne, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri pot crea un mediu dinamic care sa le permita talentelor autohtone nevalorificate sa prospere. Tehnologia informatiilor reprezinta in zilele noastre fundamentul pentru un procent ridicat de  solutii inovatoare si poate avea un efect de transformare asupra dezvoltarii economice, prin idei, inovatie si IT - de altfel o combinatie de neinvins", a declarat Alfonso Di Ianni, Senior Vice President, Oracle pentru Europa de Est si Zona CSI.

In Romania, problema principala este reprezentata de mediul nefavorabil inovatiilor, fapt care tine pe loc intreprinzatorii autohtoni talentati, precum si companiile. Conform studiului, aproximativ 59% din companiile romanesti acuza lipsa de sustinere din partea autoritatilor.

Din punctul de vedere al companiilor incluse in studiu, factorii cei mai importanti pentru dezvoltare ii reprezinta stabilitatea la nivel macroeconomic, mediul de reglementare si protectia proprietatii intelectuale pentru inovatii. Insa, doar un numar mic de intreprinzatori considera acesti factori ca fiind favorabili in Romania.

In privinta recomandarilor, Oracle propune introducerea unor scutiri de taxe pentru companiile inovatoare tinere, deoarece, potrivit studiului EIU, in Romania stimulentele fiscale pentru sprijinirea sectorului privat de investitii in sectorul de cercetare-dezvoltare-inovatie (CDI) sunt subdezvoltate, iar cotele unice de impozitare si scutirile de impozit pe venit sunt disponibile numai in anumite conditii. Guvernul are ca prioritate crearea a unui Fond National cu capital de risc pentru CDI, dar pana acum fara prea multe rezultate.

Un alt capitol in care Romania are deficiente este acela al relatiilor dintre companii si universitati. Prin incurajarea companiilor sa acorde sponsorizari studentilor si sa ofere cunostinte profesionale, nivelurile de ocupare a fortei de munca si calificare in regiune ar putea creste semnificativ. Strategia nationala privind CDI pentru perioada 2007-2010 va promova stimulentele fiscale pentru proiecte comune intre institutele de cercetare si dezvoltare si universitati. In ceea ce priveste numarul de absolventi ai unei facultati de  Stiinte tehnice si Inginerie, Romania ocupa o pozitie inferioara, aproximativ 10 din 1000 de persoane cu varstele cuprinse intre 20 si 29 de ani absolvind o astfel de facultate in 2005, potrivit studiului.
 
In urma sondajului EIU initiat de Oracle, s-a constat ca economiile tarilor cuprinse in studiu risca a fi afectate in urmatorii cinci ani din cauza nivelului scazut inregistrat in ceea ce priveste inovatia. Desi aria vizata a beneficiat de inovatie din punct de vedere economic, in ultimii cinci ani, datorita companiilor multinationale care au infiintat operatiuni in regiune, nu au existat suficiente "scurgeri" de tehnologie si know-how din partea acestora, iar inovatiile nu au reusit sa patrunda in mediul de afaceri autohton.

Studiul analizeaza performanta prezenta si viitoare in materie de inovatie si mediul general de inovatie din 12 tari: Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia si Ucraina.

NewsIn