Romania ocupa primul loc intr-un top al capacitatii de adaptare la conditii economice adverse

Data publicarii: 09-07-2008 | Economie

Romania ocupa prima pozitie intr-un clasament al tarilor care se pot adapta rapid si eficient la conditii economice adverse, dar "coroana este una de spini", deoarece reflecta o administratie fiscala slaba si o baza de impozitare "alunecoasa", potrivit unui raport de miercuri al Standard & Poor's.

Romania detine prima pozitie in clasament, deoarece are un potential semnificativ de crestere a veniturilor fara majorari ale impozitelor, explica raportul agentiei de rating.

"Pozitia fruntasa a Romaniei in cadrul Indicelui de Flexibilitate Fiscala este, totusi, ca o coroana de spini, deoarece reflecta o administratie fiscala slaba si o baza de impozitare alunecoasa", a spus analistul de credite al agentiei de rating, Eileen Zhang.

Micile economii europene domina clasamentul tarilor celor mai capabile sa se adapteze la tendinte economice adverse si sa reactioneze rapid si eficient in fata socurilor economice, explica studiul citat al agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's (S & P). 

Tarile din fruntea clasamentului sunt micile economii europene (in ceea ce priveste marimea produsului intern brut) si care includ Estonia, Elvetia, Lituania, Letonia, Irlanda si Cipru. Raportul S & P compara toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) precum si Norvegia, Islanda si Elvetia. 

Statele codase din clasament sunt fie tari nordice, fie vechi membre ale UE, cum ar fi Franta, Germania si Italia. 

Clasamentul este creat cu ajutorul unui indice al flexibilitatii fiscale (Fiscal Flexibility Index). Rolul indicelui este de a facilita comparatiile transfrontaliere ale capacitatii guvernelor de a se adapta la conditii economice adverse, prin modificari ale politicii fiscale si de cheltuieli intr-un fel care sa asigure plati constante ale serviciului datoriei.

NewsIn