Romanii sunt nemultumiti de viata lor, dar sunt increzatori in UE

Data publicarii: 10-07-2008 | Economie

Alaturi de bulgari si unguri, romanii sunt cei mai nemultumiti europeni in ceea ce priveste traiul lor, este concluzia unui Eurobarometru. Potrivit editorului national, profesorul Dumitru Sandu, multumirea la nivel de societate depinde foarte mult de ingrijorarea cetatenilor pentru plata facturilor.

In acest sens, 64% dintre romani recunosc ca cele mai mari dificultati le au in platirea facturilor lunare. Totodata, in Romania, doar 53% dintre cetateni s-au declarat multumiti de propria viata in general, cu zece procente mai mult decat in urma cu doi ani. De asemenea, aproape jumatate dintre romani (48 %) sunt ingrijorati de inflatie si de cresterea preturilor.

La polul opus, cetatenii cei mai multumiti din punct de vedere social sunt cei din zona tarilor nordice - Suedia, Danemarca, Finlanda si Olanda -, unde peste 94% dintre cetateni se declara multumiti de felul in care traiesc. In schimb, romanii sunt fruntasi la capitolul optimism, fiind devansati numai de catre suedezi. Astfel, 44% dintre romani si 50% dintre suedezi cred ca peste un an vor trai mai bine. Majoritatea romanilor apreciaza de asemenea ca lucrurile se indreapta in directia corecta in tara lor.

Gardianul