FMI: Codul deontologic voluntar al fondurilor de investitii suverane va fi finalizat in octombrie

Data publicarii: 10-07-2008 | International

Fondurile suverane, care controleaza active estimate la 3.000 miliarde dolari, urmaresc sa puna bazele unui cod deontologic voluntar pana in Octombrie, a anuntat un grup de lucru din cadrul Fondului Monetar International (FMI), informeaza Reuters.

"Continuam sa facem progrese in stabilirea practicilor si pricipiilor general acceptate", a anuntat grupul in cadrul unui comunicat, la incheierea unei sedinte de doua zile din Singapore.

Eforturile grupului de lucru al celor 26 de state membre ale FMI sunt facute in incercarea de a reduce temerilor tarilor Occidentale ca investitiile fondurilor suverane ar fi motivate politic.

Transparenta investitiilor fondurilor suverane variaza semnificativ de la o tara la alta, unele fonduri, precum Autoritatea pentru Investitii din Abu Dhabi si Singapore Investment Corp refuzand chiar sa dezvaluie valoarea activelor gestionate.

Un studiu realizat luna trecuta de consultanta Monitor Group arata ca ingrijorarile crescande la nivel de securitate nationala, cu privire la investitiile strategice apartinand fondurilor suverane de investitii, par sa fie amplificate peste masura.

Studiul arata ca majoritate a fondurilor suverane isi concentreaza investitiile asupra dezvoltarii economice a tarii gazda sau aliate, si nu achizitioneaza active strategice sau economice importante, pentru a promova interesele politice ale unui stat.

Raportul realizat de Monitor Group vine dupa ce mai multe state si-au exprimat imgrijorarea cu privire la puterea crescanda a fondurilor suverane de investitii.

NewsIn