Sfaturi practice pentru o vacanta cu masina in Grecia, Turcia sau Bulgaria

Data publicarii: 11-07-2008 | Turism

Cresterea spectaculoasa a popularitatii vacantelor care includ deplasarea cu o cursa charter nu inseamna nici pe departe ca automobilul nu mai este "la moda" printre romanii care-si fac vacantele in tari ca Grecia, Turcia sau, bineinteles, Bulgaria. Familiile care au obisnuinta deplasarilor mai lungi cu masina si s-au obisnuit sa plece in vacanta "cu catel, cu purcel" renunta greu la "traditia" de cateva decenii, chiar daca in loc de Saturn pleaca acum in Kusadasi sau in statiunile din Halkidiki.

In plus, o buna parte a tinerilor de 25-35 de ani, care au achizitionat relativ recent masini noi, descopera atat placerea calatoriilor cu automobilul, cat si avantajul de a avea un vehicul la dispozitie pe durata concediului, fara a fi nevoit sa platesti sume substantiale pentru inchiriere.

Cum insa o calatorie cu masina, prin una sau chiar doua tari straine, presupune, chiar si in anul 2008, anumite cunostinte absolut necesare pentru a avea parte de un voiaj placut si linistit, vom incerca sa trecem in revista detaliile de care trebuie sa tina seama automobilistii care pleaca pe cont propriu spre litoralul bulgaresc, turcesc sau grecesc.

Bulgaria, o tara cu doua fete pentru automobilisti

Pentru turistii care pleaca spre litoralul bulgaresc, cel mai simplu traseu este cel prin Constanta si Mangalia: cei 75 de kilometri dintre Vama Veche si Albena nu pun nici un fel de problema. Politistii bulgari de pe acest traseu au fost smotruiti serios de mai-marii lor de la Sofia si ii cam lasa in pace pe romanii care vin sa lase sume frumoase in statiunile bulgaresti. Drumul este simplu, e aproape imposibil sa te ratacesti, iar de atacuri asupra unor masini cu turisti nu s-a prea auzit in aceasta zona.

Lucrurile se schimba radical cand vorbim despre traversarea Bulgariei spre Turcial sau mai ales Grecia: la fiecare 50-60 de kilometri harburile politistilor bulgari asteapta "clientii" pe marginea drumului. Soferii care "stiu lectia" au pregatiti cate  60-70 de euro in bancnote de 10: cand te-a oprit ciolovecul scoti bancnota pe geam si-ti vezi de drum.  Orice incercare de a-l convinge pe politist ca te-a oprit degeaba nu inseamna decat pierdere de timp pretios si, daca te incapatanezi pana la capat, de bani: amenda e oricum mult mai mare.

Timpul este insa mult mai important, pentru ca soselele bulgaresti nu sunt un loc unde sa vrei sa te apuce noaptea, mai ales daca nu calatoresti intr-un grup de 3-4 masini: chiar daca atacurile s-au mai rarit, in fiecare an au loc cateva incidente cu turisti opriti noaptea de banditi si lasati fara masina pe marginea drumului. Serpentinele din muntii de dupa Veliko Tarnovo reprezinta unul din locurile favorite de atac ale racketilor bulgari.

Grecia si Turcia, mult mai "prietenoase", cu exceptia amenzilor

Daca vorbim de micile abateri de la regulile de circulatie, cuvantul de ordine pentru politistii greci sau turci pare a fi "turistul are intotdeauna dreptate". Nu exista aproape nici o sansa sa fiti opriti pentru cativa kilometri la ora in plus sau pentru vreo nesemnalizare.

In schimb, daca o comiteti mai serios, calcand acceleratia peste masura, amenzile sunt extrem de consistente, in special in Grecia, putand ajunge pana la cateva sute de euro. Sigur, fiind vorba despre doua tari balcanice, exista oricand posibilitatea sa scapi cu o spaga, dar "scorurile" sunt destul de mari.

Atentie la parcarea in marile orase, cum ar fi de pilda Salonicul: amenzile merg aici direct in bugetul municipalitatii, iar "baietii" care sa-ti lase pe parbriz fluturasul prin care esti istiintat ca ai de platit 20 de euro pandesc aproape la fiecare colt de strada din centru.

Precautii care trebuie luate inainte de a pleca in vacanta cu masina

1. Daca masina este cumparata in leasing, solicitati acordul scris al firmei de leasing. In general, nici bulgarii, nici grecii si nici turcii nu solicita respectiva imputernicire, incercand sa nu sicaneze turistii, dar oricand puteti avea ghinionul sa dati peste un granicer mai zelos.

2. La plecarea in Turcia, verificati ca polita de asigurare RCA care include si cartea verde este valabila in aceasta tara. In Grecia si Bulgaria nu poate sa apara aceasta problema, dar Turcia nu este membra UE si nu toate politele de la noi sunt valabile.

3. Tinerii casatoriti care pleaca in luna de miere doar cu cartile de identitate trebuie sa se asigure ca functionarul de la starea civila nu a luat initiativa de a "composta" documentul de identitate al miresei. Politistii de frontiera bulgari au prostul obicei de a considera ca gaura respectiva reprezinta o invalidare a actului, iar cazurile de turisti intorsi din acest motiv de la granita sunt destul de numeroase.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: