Vacanta pe datorie. Calatorii prin credit turistic sau de nevoi personale, platite intr-un an

Data publicarii: 12-07-2008 | Finante-Banci

Banii pot reprezenta un obstacol in realizarea vacantei dorite, asa ca bancile le ies clientilor in intampinare, oferindu-le sumele necesare pentru calatorie, noteaza Gardianul. Creditele pentru concediul mult-visat se ridica de la 500 de euro pana la 5.000 de euro. O alta varianta este ca aceia interesati sa adreseze bancii o cerere pentru un credit de nevoi personale, imprumuturile incepand, in acest caz, de la 300 de euro. Avantajul celor din urma credite este reducerea birocratiei, spun reprezentantii unor banci. Dezavantajul: platesti un an pentru distractia de cateva zile, cu o dobanda destul de maricica.

Vacanta ii poate prinde pe romani fara economii, iar daca unii aleg sa se imprumute la prieteni, o alta parte mizeaza pe creditul bancar. In cadrul ultimei optiuni, variantele sunt fie creditul de turism, fie cel de nevoi personale. Acestea se adreseaza persoanelor de la varsta studentiei pana la pensionari. Totul depinde de planurile de vacanta ale fiecaruia, de rezervarile facute si de gradul de indatorare pe care banca il accepta. De asemenea, pentru unele banci conteaza si daca ai semnat contract cu una dintre agentiile tour-operatoare partenere. 

Conform datelor prezentate in ofertele bancare, creditele de turism se obtin pe baza devizului de plata sau confirmarii rezervarii. Sumele oferite de banci pentru calatorii se ridica de la 500 pana la 3.500 si chiar 5.000 de euro (sau contravaloarea in lei). Dobanzile anuale variaza de la 12-16% pentru sumele in lei, la 10-12% pentru cele in euro.

In functie de castigul lunar, perioada de creditare dureaza de la 6-12 luni pana la 3 ani, iar gradul de indatorare acceptat este de 65-70%. Astfel, pentru un imprumut bancar strict pentru vacanta, pentru suma de 5.000 de lei, rata lunara este de aproximativ 500 lei, timp de un an de zile. Ratele includ si un comision de administrare de 300 de lei, incasat de banca. Pe de alta parte, cele mai multe unitati bancare au inclus imprumuturile pentru vacanta in cadrul "creditelor de consum". Astfel, fiecare persoana are libertatea sa foloseasca banii fara a da explicatii privind cheltuirea lor.

"Creditele de vacanta nu sunt pentru clientii pe care-i tintim noi. Am avut produsul separat in perioada 2002-2003, dar cererea era destul de mica pentru segmenul cheltuieli de turism, asa ca am preferat sa-l includem intr-o clasa mai larga," a declarat Diana Dumitrescu, director de credite la Volskbank. Si reprezentantul BRD, Traian Traicu, a declarat ca banca a scos acest produs din portofoliu deoarece "oamenii sunt interesati sa obtina banii cat mai repede si fara multa birocratie, iar creditul turistic necesita acte in plus".

Impunerea colaborarii cu unele agentii de turism si faptul ca sunt necesare mai multe documente reprezinta un dezavantaj pentru creditul de turism in fata celor de nevoi personale. In cazul acestora din urma, actele depuse se reduc la copii dupa documentele de identitate, adeverinte de venit si ultima factura platita. Simulatoarele de credite arata ca, oferind un credit de nevoi personale fara girant, o banca incaseaza pentru un imprumut de 5.000 de lei o rata lunara de 430-450 de lei timp de un an.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: